Filme româneşti la Viena şi Londra

Pelicula Prea târziu, la ICR Viena

Filmul Prea târziu în regia lui Lucian Pintilie va fi proiectat miercuri, 24 septembrie, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.

Prea târziu a fost nominalizat pentru premiul Palme d’Or în cadrul Festivalului de Film de la Cannes în anul 1996. Scenariul, semnat Răsvan Popescu şi Lucian Pintilie, este inspirat de nuvela lui Răsvan Popescu, Subomul. Din distribuţie fac parte: Răzvan Vasilescu, Cecilia Bârbora, Andreea Banciu, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Ion Fiscuteanu, Florin Călinescu, Mircea Rusu, Viorel Comanici, Iancu Lucian, Şerban Ionescu, Emil Hoştină, Gavril Pătru, Doru Ana, Zoltan Butuc, Dan Condurache, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Costa, Ion Bechet.

Pe fundalul violenţei şi sărăciei societăţii române în tranziţie, filmul prezintă povestea unui procuror, Dumitru „Mitică” Costa (interpretat de Răzvan Vasilescu), care este trimis într-un oraş minier pentru a investiga o crimă. Autorităţile, începând de la conducerea minei şi până la prefectura judeţului, îi pun piedici, în încercarea de a evita periclitarea singurei surse de venit a văii, industria minieră.

„Filmul este o străbatere succesivă de cercuri infernale, de catastrofe înlănţuite. O catastrofă nu dispare decât pentru a face loc alteia, iar această ultima se va numi Masacrul inocenţilor. Care este strategia de supravieţuire a unei comunităţi omeneşti într-o condiţie de catastrofe înlănţuite – de catastrofă perpetuă? Şi ce anume mai rămâne dintr-o comunitate, dintr-o fiinţă omenească, când încearcă să se adapteze apocalipsului – concedându-i statut de normalitate – când evenimentul stihial devine eveniment banal, cotidian? Şi, în general, când anume băşcălia – iresponsabilitatea asumată, spiritul macabru al umorului de care noi românii suntem atât de mândri – încetează să mai fie un scut invulnerabil? Iată chestiunea «number one» a filmului meu – şi, dacă vreţi, a tuturor filmelor mele”, mărturiseşte Lucian Pintilie.

ICR de la Viena a lansat în luna iulie programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien. Seria de filme proiectate la ICR Viena a cuprins în perioada iulie – septembrie „trilogia comunistă“ a lui Pintilie : Reconstituirea (1971), Balanţa (1992) şi Prea târziu (1996).

Proiecţiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual).

ICR Londra proiectează în premieră filmul Experimentul Bucureşti

Experimentul Bucureşti

Sezonul de toamnă al Cinematecii româneşti se deschide cu proiecţia filmului Experimentul Bucureşti, primul documentar inclus în programul Cinematecii, realizat de regizorul, jurnalistul şi DJ-ul britanic Tom Wilson, aflat la primul său film. La premiera londoneză de la ICR din data de 25 septembrie sunt aşteptaţi critici de film, dar şi public cinefil interesat de arta cinematografică românească sau de istorie recentă.

Experimentul Bucureşti a fost lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în iunie 2013, iar în 2014 a câştigat Premiul GOPO pentru cel mai bun documentar. El a fost filmat în perioada august 2012 – mai 2013, cu un buget de numai 250 de euro.

„Wilson a venit în România în 1999, doar cu un rucsac în spate. El s-a hotărât să se mute aici în 2002, după ce studiase Filosofia, Ştiinţele Politice şi Economia la Oxford. De atunci, a lucrat ca jurnalist pentru BBC, Time Magazine, Dazed and Confused şi The Guardian. Acum filmează reclame, documentare şi scurtmetraje pentru diverse agenţii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.