Filmul românesc, din nou prezent la Festivalul de la San Sebastian

Filmul Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau, va avea premiera internaţională în cadrul secţiunii competiţionale Nuev@s Director@s a celei de-a 62-a ediţii a Festivalului de Film de la San Sebastian (19-27 septembrie), ediţie la care actorul Vlad Ivanov va participa în calitate de membru al juriului Secţiunii Oficiale. Lungmetrajul produs de Strada Film, HBO Europe şi Alexander Nanau Production este un documentar observaţional, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti, care spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei şi să se maturizeze înainte de vreme. Filmul prezintă copilăria atipică a celor trei şi încercările lor de a înlătura obstacolele din drumul către o viaţă mai bună. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, regizorul Alexander Nanau şi producătorul Bianca Oana prezintă filmul în cadrul evenimentului cinematografic.

Filmul românesc nu va lipsi nici din cadrul secţiunii tematice Eastern Promises, o selecţie de lungmetraje produse după anul 2000 în ţările din fostul bloc comunist din Europa de Est, care cuprinde şase dintre cele mai remarcate titluri ale cinematografiei româneşti actuale: Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu (2005), A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu (2007), California Dreamin’ (nesfârşit) de Cristian Nemescu (2007), Podul de flori de Thomas Ciulei (2008), Morgen, de Marian Crişan (2010), După dealuri de Cristian Mungiu (2013).

Secvenţă din pelicula Toto şi surorile lui, de Alexander Nanau

Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Madrid sprijină participarea regizorului Marian Crişan la Festival.

Ciclul retrospectiv Eastern Promises prezintă de asemenea filmul Katalin Varga, coproducţie româno-britanică în regia lui Peter Strickland (2009), şi proiectul colectiv Lost and Found – Six Glances of a Generation (2005), format din şase episoade semnate de cineaşti din Europa de Est, Cristian Mungiu fiind unul dintre regizori. Proiectul va fi însoţit de o publicaţie coordonată de către Matthieu Darras, volum care se bucură de colaborarea unor importanţi jurnalişti şi critici din toată Europa: Janka Barkóczi, Hana Cielova, Andreea Dobre, Mária Ferenčuhová, Zsolt Gyenge, Blazej Hrapkowicz, Eva Križková, Anita Libor, Alexandra Olivotto, Yoana Pavlova, Vladan Petkovic, Tristan Priimägi, Ola Salwa, Stefan Uhrik şi Greta Varts.

De asemenea, Festivalul a selectat filmul de scurt metraj Idle semnat de Raia Al Souliman (UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti) în concursul ediţiei a XIII-a a Encuentro Internacional de Estudiantes de Cine.

Agenda activităţilor include numeroase proiecţii ale filmelor, prezentări şi discuţii cu publicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.