×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:45
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Un indicator al transformărilor din România și din Europa
Filosofie într-o Europă în schimbare

Editura Academiei Române a tipărit în ultimii ani o seamă de cărți ale lui Andrei Marga ce constituie premiere în cultura română și au relevanță internațională. Volumele „Argumentarea“ (2010), „The Destiny of Europe“ (2011), „Religia în era globalizării“ (2013), „Universitatea veritabilă“ (2015), „Reconstrucția pragmatică a filosofiei“ (2016) sunt printre acestea.

Recent, aceeași editură a reunit în volum, sub titlul „Philosophy in a Changing Europe - Filosofie într-o Europă în schimbare“ (Editura Academiei Române, București, 2017, 306 pagini), conferințele prezentate de Andrei Marga în engleză, germană, franceză, italiană, în diferite instituții din diferite țări. Sunt conferințe susținute la universități sau institute de cercetare avansată din Riverside (California), Leipzig, Viena (cu prilejul primirii Premiului Herder), Paris, Budapesta (cu ocazia primirii unui titlu onorific), Tel Aviv, Tokyo, QuFu-Beijing, Maribor, Montpellier, Washington DC, Beirut, Würzburg, Harvard, Roma, București (la primirea Marii Cruci de Merit a Germaniei) și altele. Noul volum oferă un tablou concludent al unor probleme de stringentă actualitate, al soluțiilor elaborate de filosoful clujean și al concepției pe care acesta a articulat-o. Publicăm în cele ce urmează coperta și prefața autorului la acest volum edificator. (Redacția)

Schimbările în Europa au fost continue și au mers mult dincolo de cotitura istorică din 1990. Anticiparea lui Hegel, conform căruia societatea modernă este plasată, în virtutea noilor mecanisme de legitimare, în perpetuă schimbare, a fost confirmată și chiar depășită. În jurul lui 2010, organizarea lumii atinsă cu două decade înainte a intrat în schimbare, iar astăzi, Europa unită are nevoie de o reconfigurare culturală, politică și socială. O filosofie demnă de tradiția ei de explorare a condiției umane nu poate sta la distanță de asemenea schimbări și, precum altădată, are de aruncat lumină asupra a ceea ce se petrece.

De-a lungul anilor am căutat să contribui – nu doar prin comentarii și eseuri sau în manieră descriptivă, ci și prin conceptualizări – la orientarea într-o lume a cărei complexitate descurajează adesea efortul sistematic. Cu propunerile mele, am urmărit să particip direct la înnoirea scenei filosofice în România și în afara ei, și să schimb abordări din filosofia culturii, a politicii, a religiei și a educației.

Formele spiritului

Sursele conceptuale ale crizei marxismului și declinului său, specificul cultural al Europei, reconstrucția liberalismului clasic, tranziția de la iluminism la societatea post-seculară a timpului nostru, ambiguitatea imanentă a relativismului, alternativele Europei, noua poziție a religiei printre formele spiritului și noua relație dintre creștinism și iudaism, diferențierea democrației și legătura lăuntrică dintre guvernare și guvernanță, misiunea și funcțiile universității veritabile sunt teme în care contribuțiile mele s-au profilat. Acestea sunt contribuții rezultate din investigațiile unuia cu formație filosofică și sociologică, angajat, cu reflecții și decizii, în transformările Europei din ultimul sfert de secol.

Pragmatism reflexiv

Resimt, ca datorie, să reunesc într-un volum, în limbile în care au fost susținute, o selecție a conferințelor pe care le-am prezentat în perioada 1991-2016. Nu sunt toate conferințele și intervențiile mele în dezbaterea internațională a timpului. Unele conferințe rămân cuprinse, în limba în care au fost rostite, în volumele University Reform Today (2005), Bildung und Modernisierung (2005), La sortie du relativisme (2008), Philosophia et theologia hodje (2008), Riflessioni italiane (2o11), Challenges, Values, Vision. The University of the 21st Century (2011), Profilul și reforma universității clujene. Discursuri rectorale (2011).

Conferințele au atras interesul și aprecierile specialiștilor și au fost publicate în reviste și volume de referință. Ele sunt un indicator al transformărilor din România și din Europa perioadei menționate, dar și al felului în care filosofia și le-a asumat.

Este totdeauna facil pentru filosof să se refugieze în istoria filosofiei, să toarcă, cum s-a spus, firul lăuntric al acesteia și să mențină iluzia infailibilității. Personal, sunt de părere că nu doar istoria trebuie confruntată cu filosofia, ci și filosofia trebuie supusă la teste în câmpul istoriei. Din acest punct de vedere am derivat imperativul de a articula o abordare proprie – inevitabil personală – care este, în optica mea, cea a unui pragmatism reflexiv. Cititorul va putea găsi expresii ale acestei filosofii în studiile ce compun volumul de față.

Din Prefața volumului Philosophy in a Changing Europe, de Andrei Marga (Editura Academiei Române, București, 2017)

Andrei MargaPublicat Vineri, 14 iulie 2017
1404
 | 15
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dragos
-2
Sicofanti... Cantareti in strune.. Vanitatea excesiva a maestrului va impinge spre astfel de reactii... Asta e ceva firesc in cercul vostru... In schimb nu am citit concret nimic despre esenta celor spuse de mine! In limbajul prostilor : eu vorbesc despre castravete, iar voi astia inteligenti despre orice altceva....inclusiv despre pantofi.... Penibili ce santeti....
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Despina @ Dragos
+2
Cei care văd că falsurile lor nu trec se înfurie! Așa-i viața Drăgușică, așa că asta ți-a rămas. Nostim, te repezi în autor când acesta poate nici nu te-a observat! Insistă, poate o face!
Publicat Vineri, 21 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
-2
Pt despina : am sa scriu intentionat ceva ce vei comenta : despina iti voi da un miel de paste, asa ca sa te bucuri tu ca m-ai botezat.... Mancandu-l, poate vei deveni mai ingaduitoare cu astia prosti.... De, nu avem toti fineturile voastre.... In schimb avem ceva mai multa aplecare pt viata celor multi si normali... Elitele au trait bine mersi indiferent de regimul politic carora le-au fost supuse si servile.... Am uitat, nu am mentionat la care paste...poate cel al cailor ...
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Despina @ Dragos
+1
Prostul gust nu salvează ! aici este vorba Drăgușică de un singut fapt - neavând idei abați discuția spre numărul la pantofi. Fii bucuros, căci uneori diversiunea reușește. dar cui folosește?
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
-9
Eu ma asteptam la multe comentarii fata de noua carte... Si cand colo, ce sa vezi? Unul singur si acela fara legatura cu subiectul... Asta e! Asa se intampla cand scrii doar pt elite.... Cine sa mai comenteze din randul vulgului? El e interesat de altele mai aproape de sol....de realitate
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Despina @ Dragos
+5
Drăgușică te aflu și la ăst articol, tot fără idei. E drept, mă, singurul comentariu e al tău, iar legătura cu subiectul nu are. Ai cumva sarcină, dar nu ai idei? Te pot juta.
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Sever @ Dragos
+8
In sfirsit, se mai scriu si carti serioase care nu au nevoie de aplauze intamplatoare.
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
-8
Cainii latra, ursul trece... Tu ramai la toate rece... Acolo sus in turnul tau de fildes toate sunt minunate! Ce mai conteaza vulgul!? Da-l naibii ca doar nu pt el va consumati neuronii....
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Umor Negru @ Dragos
+8
Bună autocracterizare! Dă-i înainte! Măcar să știm cu cine discutăm.
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 4 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 42 minute