Finala, decisă de două bare şi un gol din offside

A 7-a finală decisă la lovituri de departajare. Cristiano Ronaldo cel mai slab de la Real Madrid. Ce erori au comis cele două finaliste.

Real Madrid – Atletico de Madrid 1-1 (1-1) [5-3 d.pen.]

Real Madrid a câştigat al 11-lea trofeu al campioanelor Europei, după un meci în care a supravieţuit unui final de meci (în timpul regulamentar) şi unor prelungiri în care jumătate din jucători abia se mai ţineau pe picioare. O finală decisă la lovituri de departajare se presupune că a fost una dramatică. Nu a fost cazul sâmbătă noaptea pe „San Siro”. Am asistat la un meci care, fără greşeală, poate fi trecut în top 10 al finalelor de slabă calitate. Undeva în zona locurilor 7 – 9. Dar acest aspect nu trebuie să mire pe cineva. Cele două echipe au jucat peste 50 de meciuri în acest an, iar cei mai mulţi jucători au mai evoluat câte 3 sau 4 meciuri şi la echipele naţionale. În plus, cunoscându-se foarte bine, anihilarea adversarului şi eliminarea oricăror riscuri a contat foarte mult în ambele tabere. Finala a început aşa cum se aştepta toată lumea: cu Real Madrid în ofensivă şi Atletico apărându-se. După ce Real a deschis scorul (gol din offside), jucătorii antrenaţi de Zidane au făcut pasul înapoi, dar cei de la Atletico au fost modeşti în tentativele lor de atac. Este adevărat, „albii” au făcut un pressing care nu a convenit adversarilor. În partea a doua, Simeone schimbă total aşezarea în atac, nou introdusul Carrasco devine motorul echipei, dar Zidane nu găseşte antidotul. Jocul se schimbă radical, Atletico devenind foarte periculoasă. La 3 minute după reluare, Griezmann execută un penalty în transversală, dar ratarea nu-i afectează pe oamenii lui Simeone. În minutul 79, Real are cea mai bună fază a meciului – triplă ratare a desprinderii – şi în faza imediat următoare, Atletico egalează. Real continuă să joace slab, Rolando este inexistent, Bale joacă într-un picior, pentru că modificările au fost făcute (de fapt ultimele două, prima fiind generată de o accidentare) prea repede şi prost. Se intră în prelungiri, dar se joacă foarte puţin, meciul fiind des întrerupt din cauza crampelor acuzate de jucători, în special de cei de la Real. Deşi „albii” sunt în corzi, cei de la Atletico nu încearcă să dea lovitura de graţie, după care pierd şi ei doi jucători de bază şi se retrag în propria treime. La loviturile de departajare, excelentul Oblak, portarul lui Atletico se comportă de parcă ar fi fost parte într-un blat, la a 4-a serie Juanfran trimimite mingea la rădăcina barei, iar Ronaldo punctează şi trofeul pleacă în vitrina celor de la Real.

De ce a luat trofeul Real Madrid

  1. A beneficiat de un arbitraj favorabil, în special datorat unuia dintre arbitri adiţionali, care nu a semnalizat offside la golul Realului şi nici hands-ul în careu al lui Pepe.
  2. A avut o bancă de rezerve mai bună, noii intraţi, în special Danilo şi Lukas, reuşind să blocheze acţiuni periculoase ale adversarilor.
  3. Nu au produs pagube erorile antrenorului Zinedine Zidane, care a făcut schimbări aiurea, menţinându-l în teren pe Ronaldo, care a fost cel mai slab de pe teren; pentru că a făcut prea repede ultima schimbare, Real a evoluat practic în „10”, în prelungiri, Bale jucând într-un picior.
  4. A beneficiat de indecizia adversarilor care în prelungiri s-au mulţumit cu un joc de aşteptare la mijlocul terenului, în loc să atace.
  5. A avut noroc.

De ce nu a câştigat Atletico

  1. Din cauza erorilor de arbitraj, care au culminat cu acordarea unui gol din offside.
  2. Ratării penalty-ului din minutul 48.
  3. Nu a ştiut (nici nu a încercat) să speculeze în prelungiri starea fizică precară a adversarului şi să forţeze victoria.
  4. Două probleme de ordin medical a scos din joc în prelungiri doi jucători de bază (inclusiv buni executanţi de penalty-uri), rămănând în teren alţi doi jucători care au evoluat slab.
  5. Erorii uriaşe comise de căpitanul echipei, care deşi a câştigat tragerea la sorţi, a cedat adversarilor dreptul de a executa primii loviturile de la 11 metri.
  6. Valoarea mai modestă a băncii de rezervă, în comparaţie cu cea a adversarului.

Casetă tehnică

Milano

Stadion: San Siro

Spectatori: 71.942

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia)

Asistenţi: Simon Beck, Jake Collin (Anglia)

Al patrulea oficial: Kassai Viktor (Ungaria)

Adiţionali: Anthony Taylor, Andre Marriner (Anglia)

Au înscris: 1-0 (min.15 – Ramos), 1-1 (min.79 – Carrasco)

Cartonaşe galbene: Navas, Carvajal, Pepe, Ramos, Danilo, Casemiro – Torres, Gabi

Real Madrid: Navas – Carvajal (min.52-Danilor), Ramos, Pepe, Marcelo – Kroos (min.72-Isco), Modric, Casemiro – Bale, Benzema (min.77-Lucas), Ronaldo.

Antrenor: Zinedine Zodane

Atletico de Madrid: Oblak – Juanfran, Savic, Godin, Filipe Luis (min.109-Hernandez) – Gabi, Augusto Fernandez (min.46-Carrasco) – Koke (min.116-partey), Saul – Griezmann, Torres.

Antrenor: Diego Simeone

Posesie: 46% – 54%

Şuturi total: 25 – 18

Şuturi pe spaţiul porţii: 8 – 4

Şuturi spre poartă: 6 – 11

Şuturi în blocaj: 11 – 3

Bare: 0 – 1

Cornere: 7 – 6

Faulturi comise: 18 – 16

Total pase: 559 – 614

Pase corecte: 486 – 521

Statistici pentru istorie

    • Finala a fost preluată de televiziuni din 229 de ţări, din care în 162 s-a transmis în direct
    • A fost a 17-a finală care a necesitat prelungiri, şi a 7-a care s-a decis la lovituri de departajare
    • Real – Atletico a fost a 6-a finală care s-a repetat (prima oară cele două echipe şi-au disputat trofeul în 2014). Celelate 5 finale cu „repetiţie” au fost:
    • 62/63 Milan – Benfica 2-1 şi 89/90 Milan – Benfica 1-0
    • 68/69 Milan – Ajax 4-1 şi 94/95 Ajax – Milan 1-0
    • 72/73 Ajax – Juventus 1-0 şi 95/96 Juventus – Ajax 1-1 (4-2 d.pen)
    • 04/05 Liverpool – Milan 3-3 (3-2 d.p) şi 06/07 Milan – Liverpool 2-1 08/09 Barcelona – Man.United 2-0 şi 10/11 Barcelona – M.United 3-1

Real Madrid – lider detaşat la trofee

  1. Real Madrid – 11 trofee
  2. AC Milan – 7 trofee
  3. FC Barcelona, Bayern Munchen, FC Liverpool – 5 trofee
  4. Ajax Amsterdam – 4 trofee
  5. Internazionale Milano, Manchester United – 3 trofee
  6. Benfica Lisabona, FC Porto, Juventus Torino, Nottingham Forest – 2
  7. Borussia Dortmund, Hamburger SV, Aston Villla, Chelsea Londra, Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven, Olympique Marseille, Steaua Roşie Belgrad, Steaua Bucureşti – 1 trofeu

Spania ţine Anglia şi Italia la distanţă

  1. Spain – 16 trofee
  2. Anglia şi Italia – 12 trofee
  3. Germania – 7 trofee
  4. Olanda – 6 trofee
  5. Portugalia – 4 trofee
  6. Franţa, România, Scoţia şi Yugoslavia – 1 trofeu
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.