Finlanda îşi reformează sistemul medical

Finlanda a prezentat luni principalele măsuri ale reformei sistemului de sănătate vizând reducerea costurilor inerente îmbătrânirii populației, relatează AFP, scrie Bursa. G uvernul de la Helsinki speră ca până în anul 2029 să realizeze economii în valoare de trei miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Unul din principalii arhitecţi ai reformei medicale, Tuomas Poysti, a declarat: „Este o reformă istorică și importantă care implică realocarea a peste 20 de miliarde de euro din bugetul cheltuielilor și schimbări pentru cei aproape 250.000 de angajați, precum și pentru viața de fiecare zi a cetățenilor”.

Finlanda are 5,4 milioane de locuitori, iar proporția populației în vârstă de peste 65 de ani ar urma să atingă 26% în 2030, față de 19% în prezent, informează AFP.

Îmbătrânirea populației, care necesită mai multe îngrijiri specializate, a majorat prețurile cu 5% numai în 2012, conform sursei citate.

Potrivit guvernului, reforma ar urma să permită reducerea creșterii cheltuielilor anuale de sănătate cu 1,5 puncte, de la 2,4% la 0,9%, în special prin fuzionarea celor 200 de circumscripții sociale și medicale ale țării, care vor fi reduse la 15. Serviciile de urgență deschise permanent în spitale vor fi reduse de la 19 la 12, relatează AFP.

Reforma implică organizarea de noi alegeri pentru conducerea noilor regiuni administrative, o reformă a fiscalității și mai mare libertate acordată finlandezilor pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale. Rămân însă multe detalii de lămurit: de la numărul centrelor medicale la soarta rezervată celor 250.000 de angajați din sistemul de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.