Firea caută semnătură pentru DNA

Teleprimărița Capitalei, Gabriela Firea, caută un city manager, drept pentru care concursul pentru ocuparea acestui post este în plină desfășurare. Potrivit informațiilor afişate de Municipalitate, la concursul de administrator public al Capitalei s-au înscris patru persoane. Două dintre ele sunt cunoscute bucureștenilor.

După ce a externalizat cele mai importante activități, Primăria Capitalei umblă acum după un city manager. Data limită de depunere a dosarelor a fost 18 mai a.c., urmând ca proba scrisă să se desfășoare pe 25 mai. Interviul va avea loc ulterior, în termen de cel mult patru zile lucrătoare de la proba scrisă.

Omul lui Firea de la RADET vrea să gestioneze întregul oraş

Constănțeanul Sorin Chiriță, actual administrator special al RADET București, este cotat ca omul cu cele mai mari șanse, fiind și omul de încredere al Gabrielei Firea.De fapt, toată lumea din Primăria Capitalei ştie că el va fi city manager. Chiriţă a fost numit în august 2016 președintele Consiliului de Administrație al RADET, după o destituire cu cântec a fostului șef, iar după intrarea în insolvență a regiei, în luna octombrie, a devenit administrator special. Este licențiat în științe economice, psihologice și drept. Are un masterat în drept și studii postuniversitare în management la Facultatea Bioterra din București, unde s-a specializat pe „Securitate comunitară și terorism“. Până la 39 de ani, din 2003 până în 2017, Chiriță a deținut numai funcții publice, pornind de la cea de economist și director executiv al Centrului pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională. A fost coordonator de dezvoltare urbană pentru Regiunea de Sud-Est, apoi consilier personal al Gabrielei Firea pe domeniul atragerii de fonduri europene. Potrivit declarației de avere, deține un apartament în Constanța, din 2015, și un teren dobândit în 2008 în același oraș. Este căsătorit, dar nu are copii.

„Doamna primar trebuie să accepte şi alte opinii“

Bogdan Suditu este considerat de susținătorii săi, activiști urbani, asociații și alte ong-uri, cât și de unele partide de opoziție, „un profesionist desăvârșit“. Suditu este sceptic în privința șanselor sale de promovare a concursului pentru city manager, pentru simplul fapt că nu a avut timp să învețe. „Cred că este un concurs pe bune, dar eu m-am hotărât prea târziu să candidez“, a declarat Suditu, pentru Cotidianul. În plus, el apreciază că bibliografia obligatorie este foarte stufoasă, iar pentru această poziție ar trebui să existe alte criterii de selecție. Ar trebui să conteze mai mult ceea ce știi să faci, proiectul pe care îl ai pentru dezvoltarea orașului, problemele, dar și soluțiile pentru oraș“. El își explică decizia de a candida prin „dragostea de București și disperarea că nu se întâmplă ceea ce trebuie în oraș“. Întrebat cum crede că va colabora cu Gabriela Firea, conferențiarul universitar răspunde: „Orice primar de bună credință ar aprecia oamenii care, în mod onest, vor să facă lucruri. Eu sunt un tip constructiv, iar doamna primar trebuie să accepte și alte opinii“, comentează Bogdan Suditu. Geograful spune că o poziție de administrator public la unul din sectoarele Capitalei nu-l interesează. „Eu lupt pentru o reformă între Capitală și sectoare. În contextul neclarităților cine ce atribuții are, Bucureștiul se căpușează singur“, mai spune Suditu.

Despre doi dintre candidați nu am aflat nimic. Cine poate da relații despre Marian Popoacă și Constantin Drăgan, ambii candidați la poziția de administrator public al Capitalei, este rugat să contacteze redacția.

Fuga de semnătură sau un moft?

Tot mai multe municipii, orașe/ sectoare, dar și comune, înființează funcția de city manager. Ceea ce ar trebui să fie o „meserie“ apolitică, echivalentul românesc este „administrator public“, să se bazeze strict pe cunoștințe, abilități și talent administrativ, pentru România este o altă sinecură politică. Unii primari resping ideea angajării unor oameni cărora să le delege atribuția semnării actelor emise de primărie, dar alți aleși locali o practică deja de mulți ani. În plus, contractele administratorilor publici sunt încălcate dacă aceștia sunt „antipatici“ primarilor.

Cum trec problemele pe lângă primari

Consilierul general PNL, Cătălin Deaconescu, fost prefect al Capitalei în perioada 2007-2008, susține necesitatea unui city manager în Primăria Municipiului București. „El trebuie să fie un om bine pregătit și cu viziune. Dacă nu, el va dubla atribuțiile primarului general“. Fostul prefect consideră că datoria unui primar este să fie atent la dorințele și nevoile electoratului, nu să dezvolte proiectele pe termen mediu sau lung. „Un city manager preia de la primar conducerea unor servicii publice și implementarea unor proiecte, asigură stabilitatea viziunii primarului și dezvoltarea unitară a unui oraș“, a comentat Deaconescu.

Edilul sectorului 1, Dan Tudorache, se declară împotriva angajării unui administrator public. „Dacă ai un city manager, problemele vor trece pe lângă tine. Vreau să răspund de tot ce se întâmplă în primărie. Teama că un city manager ar putea face ilegalități și dorința de ști tot ce se întâmplă mă fac să nu accept o asemenea funcție. Primarii care o fac, vor să aibă mai mult timp liber. Ca primar ești o țintă pentru anchetatori dacă semnezi un act. Nu vreau să comentez decizia colegilor mei de la sectoare sau Capitală. Dar vă dau exemplul Aradului. De teamă, primarul nu a mai semnat niciun act de mulți ani“, ne-a declarat Dan Tudorache.

“Un concurs de prost gust”

Consilierul general liberal Ciprian Ciucu critică subiectele la concursul de city manager al Bucureştiului. “Din punctul meu de vedere, totul pare o şaradă de prost gust. Au fost 9 subiecte, toate din legislaţie: HG-uri, legi, OUG-uri. În mintea celor de la PMB, pentru a fi un bun city manager, trebuie să ai memorie de elefant şi să reciţi teste de lege ca papagalul. Niciun subiect de sinteză, niciun subiect în care să-şi exprime viziunea despre oraş (să arate că înţelege oraşul) şi care sunt priorităţile sale de dezvoltare, niciun subiect măcar din management”, comentează pe pagina sa de socializare consilierul liberal. “Hai, care ştiţi «Obiectivele controlului efectuat asupra taxiurilor conform legii 38/2003» şi fără google, da?”, dă un exemplu consilierul general.

S-a verificat memoria, nu gândirea strategică şi aplicată

Universitarul Bogdan Suditu, unul dintre candidaţii la concursul de administrator public, spune că “oamenii care au gestionat concursul, respectiv comisia, s-au comportat profesionist”. Înainte de proba scrisă, o persoană le-a explicat ce presupune funcţia de city manager, ce atribuţii poate să delege primarul administratorului public. “Legislaţia este neclară cu privire la cât vrea primarul să delege din atribuţiile sale. El nu poate să delege statutul de ofiţer al stării civile care oficiază căsătoriile şi reprezentarea cu alţi primari, dar poate fi ordonator principal de credit. În rest, poate delega orice”, a explicat Bogdan Suditu pentru Cotidianul.

În ceea ce priveşte metodologia de concurs, el ne-a spus că au fost două variante de concurs, iar decanul de vârstă al candidaţilor a fost rugat să aleagă plicul. În 3 ore de examen, candidaţii au avut de abordat 9 subiecte “precise şi generoase”, cum ar fi: cooperarea cu city manager-ii din alte ţări şi cum ar trebui să funcţioneze. “Mă bucur că am avut curaj să fac pasul acesta şi mai ales că am simţit din mediile profesionale o încurajare pentrul gestul meu. Au fost circa 1.000 de pagini de memorat, în 600 de pagini fiind vorba despre două strategii care nu mai sunt de actualitate. Acestea au fost aprobate în 2008 cu termene de realizare 2015, din care nu s-a realizat nimic: sistemul de parcaje al Municipiului Bucureşti, respectiv masterplanul de transport al oraşului (celebrul studiu japonez JICA). A fost un examen în care ni s-a verificat memoria, nu gândirea strategică şi aplicată. Mâine seară se afişează rezultatele. Cei care obţin peste 70 puncte vor intra la proba orală peste 4 zile”, a explicat Bogdan Suditu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.