×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Exproprierile, durerea românilor
Firea este executată silit

Primarul general, Gabriela Firea, are de soluţionat situaţii tragice. Zeci de mii de oameni au de recuperat şi acum proprietăţi confiscate de regimul comunist. Unii au sentinţe judecătoreşti prin care orice zi de întârziere încarcă „nota de plată“ a Municipalităţii sau chiar buzunarul primăriţei.

În luna ianuarie, instanţa a decis plata unei penalităţi de 144.347,9 lei pentru fiecare zi de întârziere a soluţionării unui dosar de retrocedare, iar în martie, într-un alt dosar, plata a 290 lei pe zi de întârziere. Disperată de creşterea numărului de dosare prin care oamenii cer despăgubiri pentru întârzieri şi de amploarea sumelor solicitate, Gabriela Firea a început să-şi trimită emisarii să-i convingă pe oameni să renunţe la aceste sentinţe, promiţându-le restituirea proprietăţilor.

Conform unui act normativ, persoanele care până la 1 ianuarie 2017 nu au primit o decizie de recuperare a proprietăţilor de la autorităţile locale mai au şase luni la dispoziţie să le obţină. În caz contrar, ei rămân pentru totdeauna fără aceste proprietăţi. Datele oficiale arată că la primăriile din toată ţara mai sunt 33.000 de dosare nesoluţionate, doar 24.000 din proprietăţi fiind returnate cu acte în regulă. 65.000 de dosare au fost trimise Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, care ar trebui să-i despăgubească pe oameni. Cele mai multe dosare nerezolvate sunt în Capitală. Cifrele oficiale spun că ar fi 24.000, primarul general vorbeşte de existenţa a 40.000, în realitate se estimează cifra de 60.000 de dosare nesoluţionate. Unele dintre aceste dosare sunt deja anchetate de procurorii anticorupţie, deoarece Comisiile de despăgubiri ar fi comis abuz în serviciu acceptând evaluările exagerate.

Cazuri disperate

Într-o discuţie live cu cititorii, după circa o lună de la preluarea mandatului, juristul Mihai Grigore îi prezenta Gabrielei Firea cazul lui Andrei Grosu, dosar 1314/2001, care nu este nici în prezent soluţionat. Omul cere restituirea în compensare a unui teren la valoare egală cu terenul revendicat. Grosu are şi o decizie CEDO, care obligă statul român să îi dea terenul solicitat. „Ce aveţi de gând să faceţi în acest caz, ştiut fiind că, în baza art. 24 din Legea contenciosului administrativ, şeful instituţiei publice răspunde de nerespectarea sentinţelor judecătoreşti definitive şi irevocabile?“, întreba juristul. Reacţia de anul trecut a Gabrielei Firea a fost o nouă amânare şi o sfidare a deciziei CEDO. „Cu privire la dosarul administrativ nr.1314 constituit în baza notificării nr. 2075/09.05.2001 formulate de către Grosu Andrei prin care a solicitat imobilul-teren situat în București, str. Museteşti FN, sector 1, vă aducem la cunoştinţă că dosarul a fost transmis în data de 08.06.2016 Direcţiei Patrimoniu, pentru punct de vedere cu privire la raportul de expertiză transmis, situaţia juridică şi istoricul de adresă al imobilului-teren notificat.“

Penalitate de top

La ora actuală, petiţiile bucureştenilor adresate primarului general arată situaţii disperate. Unii oameni riscă să fie aruncaţi în stradă, alţii mor în aşteptarea soluţionării. Primarul general recunoaşte că problema retrocedărilor este cea mai grea din toată „moştenirea“ Municipalităţii, dar nu a făcut niciun gest reparatoriu. Dimpotrivă. În cazul procesului doamnei Mariana Manta, încheiat în ianuarie anul acesta, care are de recuperat 27.741 mp, instanţa „obligă pârâtul (recte Primăria Municipiului Bucureşti prin primar general – n.r.) să plătească penalităţi de întârziere în cuantum de 144.347,9 lei pe zi de întârziere“. Femeia are de primit circa cinci milioane de euro, dosarul fiind în prezent la executorul judecătoresc. Ea nu vrea să renunţe nici în ruptul capului la proprietate, motiv pentru care Firea şi-a trimis emisari să o roage să renunţe la executare, cu promisiunea că-i va returna terenul. Cândva, nu se știe când.

Amenzi judecătoreşti

Un caz similar s-a petrecut pe data de 2 martie, când instanţa a amendat-o pe Firea cu 290 de lei pe zi (8.700 de lei pe lună), pentru că nu pune în aplicare sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile. Vina nu-i aparţine exclusiv primarului general, ci şi fostului şi actualului arhitect-şef al Capitalei, care nu a reparat abuzurile comise. Motivarea hotărârii a fost dată pe 10 mai, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, în care se spune că: „Aplică primarului general al Municipiului București o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere de la data de 02.03.2017 (290 lei/zi) şi până la executarea obligaţiei ce rezultă din titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 5930/22.09.2015 a Tribunalului Bucureşti, definitivă prin decizia civilă nr. 1283/07.03.2016 a Curții de Apel București. Obligă Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Bucureşti – prin primar – la plata către reclamanţii Vărvăroi Valentin, Ajidaucei Mihaela Daniela şi Radu Lenuța a unei penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere, de la data de 02.03.2017 şi până la data executării obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 5930/22.09.2015 a Tribunalului Bucureşti, definitivă prin decizia civilă nr. 1283/07.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti“. Decizia poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la executare.

Soluţiile primăriței


În replică, Primăria Capitalei a transmis un comunicat în care susţine că va ataca hotărârea instanţei după ce va primi motivarea. În plus, „instanţa de recurs a admis excepţia lipsei calităţii procesual pasive a Municipiului Bucureşti prin primarul general, prin urmare primarul general nu are calitate în acest dosar. Amenda la care se face referire a fost aplicată pentru neexecutarea sentinţei nr. 5930/22.09.2015, devenită irevocabilă prin decizia nr. 1283/07.03.2016, prin care CGMB a fost obligat să emită o hotărâre de încadrare urbanistică aferentă terenului în suprafaţă de 1.838 mp din Şoseaua
Gh. Ionescu Siseşti nr. 273, sector 1“, se spune în comunicat.


Ceea ce nu spune Firea este că primarul general este cel care emite proiecte de hotărâri aprobate sau nu de Consiliul General, în acest caz fiind vorba despre Sorin Oprescu. Mai mult, primarul general a tratat politicianist problema, anunţând, în februarie 2017, că a „înfiinţat un comitet pentru analizarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti, în temeiul Legii nr. 10/2001. Comitetul va fi coordonat de Tomnița Florescu, viceprimarul Capitalei, care are ca misiune identificarea cât mai rapidă a unor soluţii pentru accelerarea procesului de soluţionare a dosarelor de retrocedare. Comitetul va elabora, de asemenea, propuneri de modificare a legislaţiei care să uşureze procedura de analiză şi să fluidizeze activitatea instituţiilor implicate în acest proces“.

Gabriela DinescuPublicat Luni, 15 mai 2017
10116
 | 4
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ana
0
Auuuuuuuuuuuu Fireaaaaaaaaaaaaa citi dusmani ai....nu te lasa aratale ca faci cit 100 de avoooooooooooooooooo
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+3
GRELE SITUATII TREBUIE SA LE REZOLVI DOAMNA PRIMAR FARA ALTE CUVINTE !!!!!!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Ion br -- nu cenzurati
0
Citesc ziarul dvs. de mai mulți ani. Niciodată nu am văzut atâtea articole despre primarul Bucureștiului. De ce oare? Nu dă reclamă la gazetă, nu mai plătește tributul? Firea e primar nici de un an, iar problemele nu au fost rezolvate de ani de zile! Oricum văd o grijă imensă din partea Gabrielei Dinescu a cărei 4 articole (afișate în partea dreaptă) sunt toate ”elogioase” la adresa primăriței. Halaicu, Lis, Băsescu, Videanu, Oprescu au făcut prostii imense semnalizate de presă, dar nu nu au avut dobermani de presă la carotidă. Deci care e interesul... Să scadă popularitatea primului primar femeie al Bucureștiului! Și rețineți!!! Procesele nu sunt deschise de când doamna Firea e primăriță! Justiția noastră nu merge așa repede! Soluția este ... Să angajeze un manager al capitalei, că tot se practică, care să se ocupe de aceste probleme de zi cu zi! Primarul capitalei să răspundă doar de planuri de viitor, politica de dezvoltare ... chestii pentru care nu poate primi amenzi ! 😉Și așa fuga de răspundere blochează instituțiile! Așa acționează și justiția politică ! Câte amenzi au primit Halaicu, Lis, Băsescu, Videanu, Oprescu de la judecători?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Nume IONICA
-7
Dl postac Taranul IQ 101 de unde cunosti activitatea dnei ziariste sau poate ca deranjeaza "activitatea" dnei Albinutza Firea a lui Pandelica ?Nu toti ziaristii sunt vinduti psd-ului ,mai exista si ziaristi onesti iar Gabi Dinescu este unul din ei.vad ca ai comentarii cu atac la ziarist nu cu ceea ce scrie in articol,intelegi cit trebuie sa platim noi ca bucuresteni pt incompetenta acestei "guriste" de la Antena 3 ,intelegi ce fel de primar sustii ?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
IQ101 @ Nume IONICA
+11
Madam Ionica, ti-ai facut controlul? Ce are TITLUL cu activitatea ziaristei? Tepele exproprierilor în Bucuresti le-a dat Base & co !
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
anna @ Nume IONICA
+1
N-ai ghicit!Deranjeaza oricine ajuns primar la Capitala,umbla la aranjamentele smenare de la Bucuresti ale fostilor primari,bineinteles la ordinul lui base.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
anado tauriga
-1
mai bine ar folosi varianta clasica ( fara silire )...
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Yoram @ anado tauriga
+1
convingerea? optiunea "cu bataie"ii strica feng shu-iul
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
IQ101
+6
Titlu de 2 bani !
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ IQ101
+11
Ca și activitatea distinsei Gabriela Dinescu a cărei agresivitate e de nînțeles ...
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
antidinescu @ IQ101
+8
O fi pe listele pedelacilor, sa critice tot ce fac pesedistii!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+9
Si numitul Nastase Adrian, care a distrus, cu "legile" "restituirilor" patrimoniul arhitectonic (dupa ce-l distrusese pe cel economic, condamnând la moarte centralele ministeriale de resort, singurele care, la vremea respectiva, concentrau exporturile si aveau si valuta), numitul, spuneam, Nastase Adrian, autorul distrugerii României, nu-i la-nchisoare pe viata? ce 'restituiri", când pentru buna întretinere a proprietatilor din tara s-au platit 60 de ani impozite, investite în respectivele imobile, prin puterea legii devenite, astfel, ale poporului ? si "judecatorii" aia care si-au batut joc de Codul Civil de ce nu-s la-nchisoare, si ei ? La începutul lui 1990, România n-avea nici o datorie, acuma are 100 de miliarde de dolari.
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
PSD-ul trebuie sa fie vina
+18
Sigur, PSD-ul trebuie sa fie vina pentru toate. Asa gandesc astia cu un singur neuron. Nu conteaza ca 27 de ani n-a fost nici un primar de la PSD in Bucuresti, cel de acuma trebuie sa le rezolve pe toate. Dar cand au fost Basescu si Videanu de ce nu v-ati plans?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Disperatii astia sunt speculatorii
+16
Disperatii astia sunt speculatorii cu restituiri. Care e tragedia? Ca nu mai pot sa fure?
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Hacker
-16
nașpa doamnă primar general.....astea nu sânt soluții pt o primărie de capitală europeană!!! Disperarea pandelei e de înțeles, dar nu poți îndrepta o nedreptate cu altă nedreptate. Dacă tot mestecă statul de drept zilnic partidul din care face parte, să aibe grijă la transformarea vorbelor în fapte nu în alte vorbe goale!!!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 8 ore şi 55 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 18 ore şi 16 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 17 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 32 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 4 minute