Firea instigă Guvernul la abuz în serviciu

Primăria Municipiului Bucureşti a transmis în această dimineaţă un comunicat de presă de unde reiese acordul de principiu pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului integral de acţiuni al Societăţii Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), deţinut în prezent de statul român (prin Ministerul Economiei) şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. – Conform comunicatului Primăriei: ”La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre privind obţinerea acordului de principiu pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului integral de acţiuni al Societăţii Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), deţinut în prezent de Statul Român, Statul Român (prin Ministerul Economiei) — 97,51% şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. – 2,49%.

Solicitarea primarului feneral reprezintă o instigare gravă la abuz în serviciu. Municipiul Bucureşti este persoană juridică de drept public şi nu poate achiziţiona pachetul de acţiuni al ELCEN. Potrivit OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, conform Art 3. ”În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: (…) e) cumpărător de acţiuni şi de active înseamnă orice persoană fizică sau juridică, română sau străină, precum şi un grup, cu sau fără personalitate juridică, de două sau mai multe persoane fizice şi/sau juridice, române şi/sau străine, care formulează o ofertă comună de cumpărare. Cumpărător al acţiunilor nu poate fi o persoană juridică română de drept public”.

De la acest articol nu se poate deroga prin Hotărâre de Guvern. Este nevoie fie de o Ordonanţă de Urgenţă, fie de o Lege. Orice Hotărâre emisă de Guvern în acest sens ar însemna comiterea unui abuz în serviciu.

Presupunând că ar fi posibilă vânzarea către Municipiul Bucureşti, legislaţia privatizării interzice Ministerului Energiei vânzarea de acţiuni la valoare nominală, vânzarea trebuind făcută la preţul pieţei, indiferent de cumpărător. Potrivit OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale conform Art. 43, alin. (2) ”În acest scop instituţia publică implicată: (…)

d) efectuează vânzarea, la preţul de piaţă, a acţiunilor emise de societăţile comerciale”.

Tot Ordonanţa menţionează foarte clar faptul că avansul într-o astfel de situaţie nu poate fi mai mic de 35% din preţul de vânzare, potrivit Art. 15 ind.1

(1) În vederea măririi şanselor de privatizare a societăţilor comerciale, instituţiile publice implicate pot accepta plata în rate a preţului acţiunilor vândute, în condiţiile stabilite în normele metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă.

(2) În cazul vânzării cu plata în rate a preţului acţiunilor unei societăţi comerciale de interes strategic, avansul nu va putea fi mai mic de 35% din preţul de vânzare, iar plata ratelor se va eşalona pe o perioadă de maximum 3 ani.”

Pe de altă parte, Romgaz S.A. este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi se subordonează prevederilor legislaţiei pieţei de capital, care interzice vânzarea activelor altfel decât prin realizarea unei evaluări prealabile. Realizarea tranzacţiei la preţul prezentat de primarul Capitalei ar încălca toate prevederile legislaţiei pieţei de capital.

Guvernul se află în situaţia fie de a comite primul abuz în serviciu din istoria sa, fie de a o contrazice cu vehemenţă pe Gabriela Firea. Aşteptăm să vedem cum se articulează primul abuz în serviciu al Guvernului Tudose, iar dacă el nu se va articula, nu ne rămâne decât să urmărim cum primarul Gabriela Firea, citând un consilier USR , ”Cotcodăceşte, dar nu face ouă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ada Raut 9 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.