Firea proptește Cathedral Plaza

Primarul general încearcă din nou să paseze responsabilitatea demolării Cathedral Plaza. De această dată, Gabriela Firea invocă necesitatea unui aviz al Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), mai exact, al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Avocații spun că nu este permis ca o hotărâre judecătorească să nu fie aplicată din cauza lipsei unui aviz. Mai mult, zvonul că s-ar fi prescris executarea judecătorească privind desființarea Cathedral Plaza nu este real. Arhiepiscopia Romano-Catolică a făcut permanent presiuni asupra Primăriei Capitalei să aplice decizia irevocabilă a Curții de Apel Suceava, spune secretarul instituției, Gabriel Popa.

Într-un comunicat al Primăriei Capitalei se arată că „municipalitatea nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exculsiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza“. Potrivit MCIN, „consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens“. La întâlnirea dintre ministrul Culturii și primarul general din 7 iunie s-au făcut promisiuni de colaborare „în vederea modificării legislației în vigoare, astfel încât avizele MCIN să poată fi eliberate mult mai repede“. Practica arată altceva. Contactat telefonic de Cotidianul, directorul Direcției Patrimoniu Cultural, Ștefan Gămureac, cel care se ocupă de avizare, ne-a declarat că nu știe nimic şi că nu este la curent cu ce se întâmplă în acest caz.

Față de comunicatul Primăriei Capitalei, Arhiepiscopia Romano-Catolică are o altă explicație. „Gabriela Firea vrea să lase impresia că face ceva în direcția deciziei de desființare a clădirii, dar, de fapt, o blochează. Ea refuză să dea o dispoziție de desființare, nu răspunde la solicitările noastre. Decizia judecătorească o obligă să ia măsuri administrative pentru desființarea clădirii“, ne-a declarat secretarul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Gabriel Popa. „Nu se poate ca aplicarea unei hotărâri judecătorești să fie condiționată de lipsa unui aviz al unei autorități administrative. În drept este un principiu: reclamantul trebuie să dărâme o lucrare ilegală, urmând să-și recapete costurile ulterior de la proprietar“, ne-a declarat avocatul Sebastian Cudrici. În cazul de față este vorba despre firma Millenium Building Development SRL, cea care a construit Cathedral Plaza, dar între timp firma și-a declarat falimentul. Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, costurile de demolare, „calculate de o firmă germană“, se ridică la circa 7,4 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.