Firea și modelul Pungești

Nerespectarea promisiunilor electorale echivalează cu nesocotirea intereselor generale ale comunității. Aceasta este, pe scurt, decizia Curții de Apel Brașov din ianuarie 2016 în procesul intentat de câteva ONG-uri prefectului din Vaslui, care a blocat organizarea referendumului de demitere a primarului din Pungești, Mircia Vlasă. Pe această speță se bazează și acum Asociația „București fără ei“, care a reluat procedura referendumului pentru demiterea primarului general Gabriela Firea, a primarilor de sector și a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Asociația „București fără ei“ și-a câștigat notorietatea în lupta cu autoritățile locale de la Pungești, sub denumirea „România fără ei“, când s-a plasat de partea cetățenilor care nu doreau exploatarea gazelor de șist. Evenimentele din 2014 de la Pungești au fost mult mediatizate, mai ales după ce sătenii au fost „asaltați“ de trupe de poliție și interogați de autorități. Localnicii au fost reprezentați în instanță de trei ONG-uri, principalul argument al acestora fiind promisiunile electorale ale primarului, care afirmase că nu va permite exploatarea gazelor de șist în sat. Cu toate acestea, el a permis companiei Chevron să-și instaleze sondele, iar oamenii s-au revoltat. ONG-urile au organizat un referendum, care a fost semnat de circa 30% din săteni. Prefectul de Vaslui a refuzat însă să dea curs dorinței oamenilor, ba mai mult, a acționat în judecată asociațiile. În prima instanță, Judecătoria din Vaslui i-a dat dreptate prefectului, dar la recursul de la Curtea de Apel din Brașov, din decembrie 2015, a pierdut.

Referendumul, o datorie civică

Din motivarea instanței reiese că prefectul nu are atribuții în aprecierea gradului de mulțumire a cetățenilor. El doar constată că nemulțumirea față de măsurile luate de primar a depășit un prag stabilit de lege. În plus, cetățenii sunt îndreptățiți să solicite demiterea unui primar care nu a respectat programul electoral pentru care a fost ales. „Aceasta este o prevedere logică, întrucât interesele generale ale colectivității sunt stabilite în practică prin confruntarea unor proiecte în campania electorală și alegerea celui mai potrivit dintre ele. Nimic din ce s-a întâmplat din iunie 2016 și până azi nu ar trebui să îi indice tovarășei Firea că bucureștenii își doresc paranghelii în locul rezolvării rapide a problemei traficului, adică interesele colectivității nu s-au schimbat, dar primarul nu mai ține cont de ele“, a declarat, pentru Cotidianul, Dan Colceag, membru fondator al Asociației „București fără ei“.

Pe site-ul Asociației „București fără ei“ lista motivelor de demitere a aleșilor locali din Capitală este deschisă. „Nu le vom prezenta prefectului sub forma aceasta. Le vom explica și le vom da o justificare legală“, ne-a spus Dan Colceag. În primul rând, cadrul legal prin care sunt aleși primarii dintr-un singur tur de scrutin este prima nemulțumire a bucureștenilor. Urmează programul de campanie al primarului general și al celor de sector, la care se adaugă „privatizarea“ Primăriei Capitalei. Traficul, insolvența RADET și numirile controversate sunt alte puncte pe lista nemulțumirilor. După un sfert de mandat, oamenii constată că nici promisiunea transportului public gratuit nu a fost îndeplinită, benzile unice de transport RATB nu au fost realizate, dar nici parcul auto nu s-a înnoit, așa cum promitea Gabriela Firea în campania electorală. Banii pentru spitale sunt distribuiți haotic, modernizarea cabinetelor școlare a rămas un deziderat, toaletarea arborilor lasă de dorit, iar deratizarea și dezinsecția lipsesc, punând în pericol sănătatea și confortul bucureștenilor. Sumele mari de bani alocate bisericilor, evenimentele sportive cenzurate de Municipalitate, cheltuielile megalomane pe tot felul de decorațiuni, concerte și festivaluri sunt împotriva intereselor generale ale colectivității. Pe lista motivelor de demitere figurează și indiferența față de spațiul verde al Capitalei, precum și înființarea societăților comerciale pentru construcția de locuințe și pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care mai mult întârzie aceste procese decât să le urgenteze. Listele pentru demiterea primarilor de sector nu au fost încă deschise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.