Firme private controlate de cetăţeni arabi, un tun de 9 mil. de euro la bugetul de stat (II)

O grupare alcătuită din cetăţeni sirieni, specializată în preluarea de societăţi comerciale care acumulaseră datorii, a fost identificată de comisarii Gărzii Finaciare Timişoara, după ce aceştia au constatat că firmele preluate au fost folosite pentru sustragerea de TVA, prin metoda ”carusel”, în urma unor achiziţii intracomunitare de carne, peşte şi brânzeturi.

În urma operaţiunilor de achiziţii intracomunitare, din Germania şi Olanda, comisarii au constatat că bugetul de stat a fost păgubit cu peste 9 milioane de euro. Societăţile care au preluat direct de la firmele din cele două ţări carnea, peştele şi brânzeturile plăteau marfa la valoarea reală, dar foloseau firme interpuse ca, la intrarea pe teritoriul României, acestea să declare la vamă un preţ de zece ori mai mic. Ulterior, până ca produsele să ajungă în galantarele magazinelor, sau pe bancurile de lucru ale unor firme procesatoare, marfa era trecută scriptic prin mai multe societăţi, astfel încât la livrare preţul să fie aproape identic cu cel de achiziţionare.

Şmecheria consta în faptul că statul român încasa la buget o cotă infimă de TVA corespunzătoare preţului cu care produsele intrau în ţară, în timp ce la livrare cota de TVA încasată de cei care practică metoda ”carusel” este de şase până la zece ori mai mare decât sumele ce ajung la buget pentru aceeaşi marfă.

”Pentru a realiza subevaluarea, pe parcursul extern al mărfii au fost interpuse pe circuit trei firme cu sediul la Budapesta – Ungaria, prin intermediul cărora preţul era diminuat, după care, prin intermediul unui lanţ de societăţi cu sediul în România, înfiinţate şi utilizate special pentru un anumit tip de operaţiuni, marfa era readusă la preţul pieţei şi valorificată către vânzătorii finali, precum Metro, Selgros, Agil, Aldis etc. TVA încasată de la vânzătorii finali menţionaţi era sustrasă prin metoda substituirii TVA colectată cu TVA dedusă din operaţiuni fictive şi prin livrări intracomunitare fictive (către beneficiari fictivi din Ungaria şi Cipru)”, se precizează în actul prin care Garda Financiară Timişoara sesizează procurorii de la DIICOT Bucureşti pentru o fraudă de aproape 40 de milioane de lei.

”Pentru a ascunde modul în care a fost comisă frauda şi în încercarea de a evita răspunderea penală pentru faptele săvârşite, cei care au organizat «caruselul» au procedat la înstrăinarea părţilor sociale ale majorităţii societăţilor implicate, urmărind în acest fel distrugerea evidenţelor contabile şi a probelor incriminatorii. În acest sens au contactat o grupare de crimă organizată, specializată în preluarea de societăţi comerciale care acumulaseră datorii, din care făceau parte cetăţeni sirieni, tunisieni, români şi din Republica Moldova”, arată comisarii de la Garda Financiară în nota de sesizare înaintată Parchetului.

Verificările efectuate de către aceştia la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au scos la iveală faptul că, în perioada 2011 – 2013, cetăţenii mai sus-menţionaţi au preluat 358 de societăţi comerciale care aveau sute de milioane de lei obligaţii neplătite la bugetul de stat.

Nota de sesizare Garda Financiară Timişoara

Iacoubi Dhia – Tunisia, 85 de societăţi preluate până în luna februarie 2013

Said Samer Ahmed – Siria, 70 de societăţi preluate

Samy Adil Noor – Siria, 18 societăţi preluate

Moustafa Daoud – Siria, 29 de societăţi preluate

Yasser Shehan – Siria, 33 de societăţi preluate

Ibrahim Bascha Base – Siria, 85 de societăţi preluate

Pîrvu Carmeian şi Niţă Daniela – 38 de societăţi preluate, lor adăugându-li-se cetăţenii moldoveni Guzun Svetlana şi Mihai Mutruc

Numai în ceea ce priveşte preluarea a 33 de societăţi de către Yasser Shehan şi a 85 de societăţi de către Bacha Basel, comisarii au constatat că aceste societăţi au înregistrat operaţiuni fictive, sau nu au înregistrat operaţiuni comerciale în valoare de peste 475 de milioane de lei, în urma cărora bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 114 milioane de lei, aproximativ 26 de milioane de euro. De precizat că în spatele societăţilor Marvest Enterprise Bucureşti şi Proalexa Meet Arad, reclamate de comisarii GF la Parchet şi de la care ar fi plecat ”caruselul” de făcut bani din TVA, s-ar afla persoane influente din sfera politicului din cele două oraşe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.