Firmele nu vor plăti penalităţi de întârziere

Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligațiilor de plată principale.
De asemenea, firmele „trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie și 31 martie 2016.
Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016″, precizează Guvernul.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenţionează să anuleze şi penalităţile de întârziere datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date și stinse până atunci, cu condiţiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligații de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la 30 iunie 2016.

„De subliniat că în sintagma «datorate și nestinse» se includ și penalitățile de întârziere ce nu sunt stabilite la 30 septembrie 2015, dar se vor stabili ulterior acestei date, prin decizie emisă de organul fiscal”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, contribuabilii datorează pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţile de întârziere sunt calculate ca procent din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.
Guvernul propune astfel instituirea unei „măsuri conjuncturale” de acordare a unei facilităţi fiscale prin care urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi diminuarea arieratelor bugetare.

„În scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul general consolidat și pentru a minimiza efectele hazardului moral în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată de către contribuabilii susceptibili de a beneficia de măsurile propuse prin prezentul act normativ, considerăm că elementele mai sus menționate vizează un interes public și constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, fapt pentru care se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”, argumentează Executivul.
Contribuabilii cărora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, au posibilitatea de a efectua plăţi din sumele indisponibilizate ca efect al popririi, măsura aplicându-se temporar, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 30 iunie 2016. Totodată, măsura se va aplica şi pentru popririle înfiinţate ulterior intrării în vigoare a actului normativ, dar până la 30 iunie.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru cei care au datorii bugetare provenite din obligaţiile de plată rezultate din redevenîe, chirii sau dividende, cu excepția redevenţelor miniere, a celor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.

Companiile aflate în insolvenţă nu vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere la plata datoriilor, „întrucât acești contribuabili se află sub un regim special în ceea ce privește modul de îndeplinire a obligațiilor de plată”.

Pentru autorităţile locale facilitatea se acordă în condiţiile în care consiliul local emite o hotărâre în acest sens, caz în care se va anula jumătate din majorările de întârziere ce reprezintă componenta de penalitate de întârziere.

„Penalitățile de întârziere pentru datoriile cu termene de plată până la 30 septembrie, care au fost stabilite prin decizie de impunere în urma unei inspecţii fiscale începută înainte de intrarea în vigoare a actului normativ se anulează dacă toate diferențele de obligații de plată principale și dobânzile aferente acestora sunt stinse până la termenele prevăzute în Codul de procedură fiscală”, menţionează Guvernul.
În acest caz, cererea de anulare a penalităților de întârziere se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sancțiunea decăderii.

În situația inspecțiilor fiscale care încep după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Fiscul va lua în considerare declarațiile rectificative depuse de contribuabili în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

Procedura de aplicare a ordonanţei de urgenţă se va aproba în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia, prin ordin al președintelui ANAF, în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central sau prin ordin al conducătorului instituției sau autorității publice, în cazul obligațiilor de plată individualizate în titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.