Fiscul i-a blocat conturile lui Adrian Porumboiu

Unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din ţară, omul de afaceri Adrian Porumboiu, este executat silit de către Fisc pentru o datorie de 3 milioane de euro. Suma este parte a unei amenzi de 12 milioane de euro pe care compania sa Comcereal Vaslui a primit-o la începutul acestui an de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din cauza unor vite moarte şi nedeclarate. Poprirea a fost instituită în urmă cu două săptămâni.

APIA a amendat societatea lui Porumboiu pentru că nu a înregistrat, „dintr-o eroare”, în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – SNIIA – decesul a 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul lui 2014, însă a primit sprijin financiar pentru acestea. Amenda de aproape 12 milioane de euro include reducerile retroactive ale plăţilor pentru 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproape 12,6 milioane de lei, anularea integrală a plăţii pentru 2014, în sumă de 18,9 milioane de lei, şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţa agricolă pentru acest an. Anul trecut, Comcereal a încasat aproximativ 531.000 de lei, subvenţie pentru 463 de vaci, inclusiv pentru cele moarte, dar nu a luat niciun leu pentru cele 27.400 de hectare pe care compania le exploatează.

„Consider că este un atac de tip mafiot împotriva firmelor mele. Nu pot să înţeleg de ce APIA nu mi-a dat niciun leu pentru subvenţiile pe suprafaţă, în condiţiile în care terenurile arată impecabil. La fel, fermele mele arată excelent. Vitele au muzică şi scărpinători automate. Nu pot să înţeleg cum, de la o greşeală umană care a existat cu SMR 7 (Identificarea şi înregistrarea bovinelor n.red.), APIA a putut să dea o amendă de 12 milioane de euro”, explică Adrian Porumboiu, care a solicitat atât Ministerului Agriculturii, cât şi prim-ministrului Victor Ponta să trimită o echipă a Corpului de Control la Comcereal. „Dacă eu fraudez cu un euro statul, mă arestează, dar ei (APIA şi Ministerul Agriculturii n.red) pentru că m-au fraudat pe mine, prin firmele mele, nu păţesc nimic. Normal ar fi să fie arestaţi. Este vorba despre o fraudă aici”, susţine Porumboiu, citat de Economica.net.

Adrian Porumboiu spune că eroarea neînregistrării celor 106 vite moarte a pornit de la o obligaţie administrativă nou impusă şi pentru care nu a fost în mod efectiv instructată. Oficialii Comcereal au crezut că înregistrarea bovinelor respective revine Protan, operatorul naţional acreditat pentru colectarea şi anihilarea deşeurilor de origine animală.

Comcereal a contestat în instanţă amenda APIA, iar pe rolul Curţii de Apel Iaşi există două procese împotriva agenţiei din Vaslui având ca obiect „suspendare executare act administrativ” şi „anulare act administrativ”.

Până în 2013, compania lui Porumboiu a scos profit însă amenda de 12 milioane anihilează practic toate câştigurile obţinute în cei şase ani scurşi până atunci. În 2014, pentru prima oară, Comcereal, cea mai mare companie din grupul Racova, controlat de omul de afaceri vasluian, a pierdut 36 milioane de lei din operaţiunile agricole. Acest minus este de trei ori mai mare decât suma profitului net cumulat în intervalul 2008-2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.