Fiscul, intruziune în viaţa cetăţenilor

Într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, se precizează că fiscul va primi, fără mandat judecătoresc, toate detaliile cu privire la identitatea deținătorului cardului de fiecare dată când se fac plăți electronice cu cardul bancar, anunță hotnews.ro.

„În cazul plăților electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției, va comunica Agenției Naționale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacției către instituția acceptantă și următoarele date:
a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numărul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora și minutul emiterii bonului fiscal;
f) instituția acceptantă;
g) numărul cardului utilizat pentru efectuarea plații;
h) cod autorizare plată;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului”.

Aceasta prevedere apare intr-una din Anexele unui proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, document scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante in data de 12 iulie 2016.

Update: Ministerul Finanţelor are o primă reacţie oficială după ce HotNews.ro a dezvăluit că Fiscul promovează această modificare legislativă.

Astfel, ministerul anunţă că, împreună cu ANAF, ia în considerare să renunţe la unele dintre cererile care au declanşat disputele.

În răspunsul pentru sursa citată, Ministerul da că exemplu de informaţie pe care va renunţă să o mai ceară de la magazine numărul cardului bancar al clientului care a plătit cu cardul.

De asemenea, Ministerul Finanţelor arată că intenţionează să nu mai ceară nici date pe care băncile nu le deţin, fără a explică însă la care date se referă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.