Fiscul român, păcălit de milionari germani

Acţionarii germani ai societăţii Aton Transilvania au pregătit o ţeapă Fiscului din România, numeroaselor societăţi comerciale, primării şi persoane juridice la care ar avea datorii de zeci de milioane de euro, după ce au schimbat acţionarul majoritar al firmei cu unul ce are un capital social de numai 25.000 de euro. Reţeta ar fi fost folosită de aceiaşi investitori cu succes şi în alte mari afaceri în Germania, dar şi în alte ţări.

Până la efectuarea tranzacţiei, Aton Transilvania avea ca unic acţionar societatea germană Aton GmbH, al cărei capital social era în valoare de 15 milioane de euro. Acţionarii şi administratorii societăţii, toţi cetăţeni germani, unii dintre ei foşti ofiţeri de informaţii, au hotărât retragerea din societate a acţionarului unic, prin cesionarea părţilor sociale către firma Theta GmbH, persoană juridică germană. Noul acţionar majoritar al societăţii Aton Transilvania a devenit astfel firma Theta, ce are un capital social de numai 25.000 de euro, împărţit între cei patru deţinători de acţiuni şi la fostul acţionar majoritar, Aton GmbH. Este vorba de Lutz Mario Helmig, Dagmar Helmig, Charlotte şi Alexandra Helmig.

În luna decembrie a anului trecut, se cesionează de către Aton GmbH toate părţile sociale de la Aton Transilvania şi Agri Concept Europe, ambele societăţi înmatriculate în judeţul Timiş, către Theta GmbH şi este înlocuit administratorul Thomas Eichelmann cu Peter Walper, care devine administrator şi la Aton Transilvania SRL. Conform contractului de divizare, Aton GmbH transmite către Theta GmbH, prin divizare întru preluare, partea sa din activele Aton Transilvania şi Agri Concept Europe. De asemenea, toate drepturile şi obligaţiile dobândite sau pierdute cad în seama patrimoniului cesionat, adică al firmei Theta, cu un capital social minuscul.

Toate aceste tranzacţii s-au desfăşurat discret, în aşa fel încât Fiscul român, creditorii, precum şi cei care au de recuperat milioane de euro de la firma Aton Transilvania să creadă că acţionarul majoritar este tot acela care răspunde cu un capital social de 15 milioane de euro, aşa cum se mai poate citi şi de pe site-ul firmei. Mai trebuie precizat că multe dintre bunurile mobile şi imobile ale societăţii Aton Transilvania sunt gajate la bănci ori au fost puse sub sechestru asigurător de către creditori.

Conducerea finanţelor timişorene nu scoate nici un cuvânt despre situaţia de la una dintre cele mai mari investiţii germane din judeţul Timiş, dar a solicitat instanţei de judecată de la Tribunalul Timiş, alături de alte persoane juridice şi fizice, să anuleze transferul de acţiuni către societatea Theta, pentru că nu-şi mai poate recupera banii. Termenul de judecată a fost fixat pentru data de 12 septembrie 2011, în timp ce fostul acţionar majoritar, Aton GmbH, este cercetat şi de Direcţia Europeană de Luptă Antifraudă, pentru modul în care au fost cheltuite fonduri Sapard în valoare de aproape 10 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.