Fiscul va lipi somațiile pe ușa datornicilor

Oficialii Fiscului vor lipi pe ușa casei sau sediului contibuabililor actele administrative fiscale (decizii de impunere, somații etc) ca ultimă soluție pentru a le aduce aminte acestora că au datorii de plătit la bugetele statului. Această măsură este stipulată într-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

“Este vorba de persoanele cărora nu li se poate înmâna în altă manieră această decizie. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. Exact acesta este scopul, suntem transparenţi, venim cu acest proiect, colectăm informaţiile dinspre societatea civilă, alte ministere, alte instituţii, pentru a îmbunătăţi cadrul legal’, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Scopul modificării legislative este acela de a aduce la cunoștință și contribuabilor ce datorii au, susține Dragu. “Am văzut că există situaţii în care unii contribuabili au uitat de anumite datorii. Deci cred că este şi această componentă de luat în seamă. În general, eforturile de transparentizare şi de creştere a colectărilor trebuie privite cu mai mult interes şi cu mai mult sprijin, pentru că ne confruntăm cu situaţia în care România are cele mai mici venituri publice raportate la PIB, din UE. Ca atare, trebuie să facem o serie de eforturi cu toţii pentru a creşte aceste venituri, pentru ca, la rândul lor, autorităţile să poată folosi aceste resurse pentru construcţia de autostrăzi, pentru plata salariilor, pentru investiţii în sănătate, în educaţie etc.”, a mai afirmat oficialul Guvernului.

Proiectul de lege completează articolul 47 din actualul Cod de Procedură Fiscală, astfel încât contribuabilii nu se mai pot prevala de faptul că nu au fost înştiinţaţi de organul fiscal. Iată modificarea: 5. Alineatul (2) al articolului 47 se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal, sau prin poştă, la domiciliul fiscal, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.” 6. După alineatul (2) al articolului 47 se introduc trei noi alineate, alin. (21 ) – (23 ), cu următorul cuprins: „(21 ) Dacă în procedura comunicării directe a actului administrativ fiscal la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, acesta refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se va afișa pe ușa destinatarului o înștiințare. (22 ) Înștiințarea prevăzută la alin. (21 ) trebuie să cuprindă: a) denumirea organului fiscal emitent; b) numele şi prenumele celui care a făcut afişarea şi funcţia acestuia; c) numele, prenumele şi domiciliul fiscal celui înştiinţat; d) denumirea, numărul și data emiterii actului administrativ fiscal în legătură cu care se face înştiinţarea; e) anul, luna, ziua şi ora când afişarea a fost făcută; f) semnătura celui care a afişat înştiinţarea. (23 ) În situația prevăzută la alin. (21 ) contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul acestuia este în drept să se prezinte la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal în termen de maxim 15 zile de la data afișării înștiințării. În situația în care contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul acestuia nu se prezintă în acest termen, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.” 7. După alineatul (10) al articolului 47 se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: „(11) Ori de câte ori comunicarea se realizează prin afișare, potrivit alin. (21 ), sau prin publicitate, potrivit alin. (5), organul fiscal întocmește un proces-verbal. Procesul-verbal se întocmeşte şi în situaţia în care contribuabilul primeşte actul administrativ fiscal, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.