Fiul lui Dorin Cocoş, reţinut

Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, fostul soț al Elenei Udrea a fost reţinut, vineri, de procurorii DNA, într-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat.

Alin Cocoş este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă.

În noul dosar al lui Bica Adriean Videanu a fost reținut pentru complicitate la abuz în serviciu, iar fostul ofiţer de poliţie judiciară Florentin Mihăilescu, care a consiliat-o pe Alina Bica în mandatul la şefia DIICOT, este acuzat de complicitate la luare de mită. Mihăilescu a fost reținut și el de procurori.

A fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Alina Bica pentru luare de mită (2 infracţiuni),abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infracţiuni),favorizarea făptuitorului.

DNA arată cu privire la această cauză că la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea lui Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

În acest demers, s-a implicat şi Mihăilescu Ionuţ Florin, un apropiat al lui Alin Cocoș, care a intermediat relaţia cu Bica Alina Mihaela, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv, potrivit anchetatorilor.
„Astfel, urmare influenţei exercitate de către inculpaţii Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin asupra inculpatei Bica Alina Mihaela, la data de 15.03.2011 Comisia Centrală de Stabilirea Despăgubirilor a validat în favoarea beneficiarului suma de 377.282.300 lei.
În schimbul influenţei realizate, inculpata Bica Alina Mihaela a primit o cotă parte, egală cu a inculpatului Mihăilescu Ionuţ Florin, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-a inculpatului Cocoş Alin.
Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaţilor Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin, prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse”, conform anchetatorilor.

Ce acuză procurorii în cazul lui Videanu

Potrivit DNA, la 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru și asupra a 80 de acțiuni, deținute la o firmă de Adriean Videanu.

„La 25 februarie 2014, printr-o ordonanță, Alina Bica, în calitate de șef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competență admiterea solicitării inculpatului Videanu și a ridicat sechestrul asigurator. Astfel, a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat”, au reținut anchetatorii.

În acel dosar, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane USD și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

DNA mai susține că în 2013 Alina Bica, după preluarea funcției de șef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

„Pentru sprijinul acordat în scopul arătat, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Ionuț Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani”, se mai spune în comunicatul DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.