Fiul lui Hrebenciuc, reținut pentru constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost reţinut joi de procurori în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Băiatul lui Hrebenciuc a fost scos încătușat din sediul DNA Braşov, după aproximativ cinci ore de audieri, fiind urcat într-o dubă a anchetatorilor.

Fiul lui Hrebenciuc este acuzat de procurori de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, începând cu data de 24 iunie 2013, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

„În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău. SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei. Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență”, susțin anchetatorii, potrivit unui comunicat transmis joi de DNA.

Conform procurorilor, toate persoanele implicate (Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Sturdza Paltin, Dan Costin Bengescu , Ioan Adam) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Costin Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Fiul lui Hrebenciuc va fi prezentat joi judecătorilor instanței supreme cu propunere de arestare preventivă.

Andrei Hrebenciuc a fost audiat, joi dimineaţă, la DNA Braşov în dosarul privind retrocedările ilegale. Hrebenciuc junior a venit la audieri în jurul orei 4 dimineața însoţit de tatăl său, Viorel Hrebenciuc.

La intrarea în sediul DNA Braşov, Viorel Hrebenciuc a atacat procurorii, susținând că adevărata ţintă a DNA este Victor Ponta şi candidatura sa la Preşedinţie, iar el şi fiul său sunt nevinovaţi.

Miercuri, procurorii au făcut percheziţii la biroul din Bucureşti al lui Andrei Hrebenciuc, precum şi la birourile unor avocaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.