Fizică, radio şi cozonaci de circulaţie europeană

Ada-Elena Cazacu poate să se considere un soi de poveste de succes. Să izbuteşti o asemenea performanţă într-un oraş moldovenesc de provincie, liniştit, chiar exagerat de cuminte, este de zece ori mai greu decât în Bucureşti sau într-un mare oraş.

Ada-Elena Cazacu a terminat Facultatea de Fizică şi ar fi putut să devină un foarte bun profesor de fizică pentru clasele de liceu. Şi să primească grade şi diplome de merit, hrănindu-se şi cu salutul politicos al elevilor din diverse generaţii. Ei bine, profesoara de fizică a încercat ziaristica şi a lucrat o vreme la un radio local. Voce bună, ştiri multe, muzică şi acelaşi salut politicos al localnicilor, îndatorat şi sfios ca şi cel al copiilor încurcaţi că trec pe lângă profesoara de fizică. Abia în 2010, Ada-Elena Cazacu a încercat marea cu degetul, dar într-un fel modest, aproape comic. A început să producă nişte covrigi. Pentru cine a purtat fabrici de pâine sau de ciocolată, de biscuiţi sau de paste făinoase, covrigii sunt un mizilic. Pentru Ada-Elena Cazacu au fost un pariu. Să baţi Bârladul cu nişte covrigi şi să îţi faci cu ei un nume pe o firmuliţă care se numea şi se mai numeşte VIPP Fashion, de la care toată lumea se aştepta la ceva bluze şi rochii lungi de seară, de bună seamă că înseamnă curaj amestecat cu un strop de inconştienţă, dar şi cu o enormă ambiţie. Covrigii doamnei Ada de la radio s-au dovedit a fi o curiozitate tentantă, apoi o parte din reflexul cotidian al oraşului. Succesul covrigilor şi al gogoşilor de la Bârlad n-a schimbat oraşul şi nici lumea Moldovei. A lăsat doar o deschidere îngustă, ca o fantă de lumină spre o altă şansă. Ada-Elena Cazacu a început să producă patiserie de clasă. La scurtă vreme, şi aceasta şi-a câştigat un loc în oraş şi prin împrejurimi. De la patiserie, absolventa de Fizică din Bârlad a trecut la Cozonacul Tradiţional Moldovenesc. Aşa se numeşte un produs rezultat dintr-o reţetă a bunicii sale, bazată doar pe făină bună, lapte nedegresat, ouă de casă, nucă, rahat şi zahăr. O frunză verde prelinsă peste un cozonac enorm, îmbietor şi aromat a devenit semnul de marcă al unui produs care a bătut la toate expoziţiile şi târgurile de panificaţie.

Trebuie să recunosc că nu am cunoscut-o niciodată pe fosta noastră colegă de profesie, ziarista din Bârlad devenită antreprenoare în industria alimentară. Şi nici n-am întrebat-o pe ce căi şi cum a ajuns ea la ideea de a mă contacta şi de a mă face să încerc o asemenea minune de cozonac. Probaabil că profesia de ziarist i-a adăugat doamnei Cazacu şi un strop de curaj în plus şi a învăţat-o ce înseamnă promovarea. Aşa, pe încurcate căi ale Domnului, am ajuns faţă în faţă cu Cozonacul Tradiţional Moldovenesc, produs la Bârlad. Mare minune! Pot zice că merită aşezat între primele 4-5 reţete de cozonac pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor. Cel de Suceava şi acesta de Bârlad pot candida cu brio la titlul de Cel mai bun Cozonac al României.

Curajul şi pasiunea doamnei Cazacu nu s-au împiedicat de mine şi nici de alte personalităţi care i-au feliat munca. Fiziciana din Bârlad a ajuns cu Cozonacul ei Tradiţional Moldovenesc şi prin alte capitale europene. A bătut la uşi, şi-a prezentat capodopera gastronomică şi a aşteptat acelaşi verdict:

– Mai vrem!

Aceeaşi a fost şi reacţia mea când i-am venit de hac primului Cozonac Tradiţional Moldovenesc, produs la Bârlad. Pentru cine nu crede sau pentru cine vrea să guste, n-am decât să adaug un telefon şi o adresă de mail. Adică 0771.653.239 şi officevipp1@yahoo.com.

Post-scriptum: Precizez că acest text nu a fost plătit ca un text de reclamă. El a pornit de la cei doi cozonaci pe care i-am primit şi i-am mâncat alături de colegi şi de apropiaţi fără prea multă vorbă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.