Florentin Pandele, în cărți pentru șefia ANRE

Surse din PSD spun că în partid a început goana după funcția de șef al Autorității Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE). Actualul președinte al ANRE, Niculae Havrileț, își termină mandatul la sfârșitul lunii octombrie, iar PSD își pregătește propriul candidat. Câțiva membri de partid și-au depus deja candidatura, dar tot mai multe voci spun că „alesul“ ar putea fi un primar. Lista trebuie finalizată până la data de 13 octombrie, pentru ca pe 28 octombrie nominalizarea noului șef ANRE să poată fi anunțată.

Membri ai Comitetului Executiv spun că Gabriela Firea, șefa PSD Ilfov, l-a propus chiar pe soțul ei, Florentin Costel Pandele, primarul independent din Voluntari, pentru această funcție. Propunerea primăriței a fost luată în serios de cei mai mulți PSD-iști, care știu că Pandele este în cărți pentru această funcție, cu șanse mari să fie numit. Numirea soțului său la ANRE ar putea s-o ajute politic pe Gabriela Firea, care, la rândul ei, ar putea controla mai bine prețurile utilităților. Potrivit statutului, „ANRE întocmeşte un raport anual privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate aprobate pentru anul următor şi îl transmite celor două Camere ale Parlamentului până la data de 1 noiembrie a fiecărui an“.

Faptul că Pandele a fost exclus „de formă“ din PSD, el candidând ca independent în Voluntari, nu este un impediment pentru nimeni, ba dă chiar bine la electorat. Teoretic, locul său în Voluntari ar urma să fie luat de viceprimarul PSD Costache Constantin, care „s-a specializat“ pe lângă Pandele vreo 17 ani.
Cu toate că a fost exclus din PSD, Florentin Pandele și-a demonstrat influența în partid după ce a promovat-o pe Alexandra Corina Bogaciu, o tânără de 27 de ani, cu studii medii, în Parlament. Ion Bogaciu, tatăl acesteia, fiind vărul lui Pandele. Cei mai mulți apropiați ai primarului din Voluntari au fost transferați la Primăria Capitalei să stea în preajma consoartei. Ultimul dintre ei, soțul Speranței Cliseru, a făcut primul pas în Guvern în urmă cu trei zile. La rândul său, Speranța Cliseru a fost mâna dreaptă a primarului Pandele, iar acum este principalul consilier personal al primăriței pe probleme de afaceri. Au urmat tot felul de alte rude și afini care au fost puși pe funcții bine plătite în Primăria Capitalei.

Cârcotașii își amintesc că, încă din 2009, procurorii DNA au tot „vizitat“ Primăria din Voluntari. Ei asociază opțiunea lui Pandele pentru ANRE cu frica de DNA, sugerând că ar vrea să se rupă de afacerile din primărie. Prima vizită a procurorilor DNA în Voluntari a fost în 2009, când se anunța o anchetă pentru fals intelectual, anunța agenția Mediafax. În 2014, anchetatorii au cercetat contracte fictive încheiate de primărie cu firme de proiectare pentru lucrări finanțate din fonduri europene. Prejudiciul anunțat era de două milioane de euro, potrivit digi24.ro. Nicio anchetă anunțată de DNA nu a fost finalizată, nici dosare care să fie trimise în judecată nu există.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.