Florin Iordache: Pentru a avea prosperitate trebuie să generăm în primul rând securitate

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat sâmbătă că trebuie găsită o formulă echilibrată pentru legislația privind securitatea țării.

„E nevoie de o consultare cât mai largă atunci când vorbim despre modificarea unei legislații care vizează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului, în contextul unei acutizări pe plan internațional a pericolelor generate de instabilitate și terorism. În mod evident, în ultima perioadă, s-au cristalizat două genuri de opinie: una care susține că libertățile fundamentale trebuie respectate fără excepții și alta care vorbește despre nevoia de securitate a statelor și de crearea unui mecanism de apărare a cetățeanului împotriva terorismului. Consider că la nivel de principii trebuie să găsim o formulă echilibrată, care să răspundă atât solicitărilor legitime de respectare a vieții private, cât și nevoii de a proteja România de orice fel de amenințări. Dreptul la viață privată nu este un moft, este un drept fundamental prevăzut în Constituție, de aceea orice discuție pe această zonă trebuie să respecte deciziile în materie ale CCR care a spus extrem de clar că libertățile cetățenilor nu pot fi în niciun fel îngrădite. În același timp, trebuie să fim conștienți că pentru avea prosperitate trebuie să generăm în primul rând securitate, de aceea consider că trebuie să existe niște legi și principii foarte clare în acest domeniu”, a spus Iordache la conferința „Protecția datelor în era insecurității globale: România și Europa”, organizată de Fundația Friedrich Ebert România și Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

Este important că există deja un consens la nivelul partidelor politice cu privire la proiectele de lege privind securitatea, a mai arătat Iordache.

„Din păcate, calendarul convenit atunci în ceea ce privește pachetul de trei legi referitor la cartelele pre-pay, siguranța cibernetică și cea împotriva terorismului e puțin întârziat. Sunt convins însă că Executivul va reuși să accelereze discuțiile cu toți partenerii și să depună în Parlament acest pachet legislativ într-un timp cât mai scurt, astfel încât să îl dezbatem și să îl adoptăm până când actualul legislativ își va încheia activitatea”, a conchis Iordache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.