×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:52
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Dunărea pentru un alt fel de rus
Fluviul poveștilor din care e făcută Europa

„Dunărea – Fluviul imperiilor“ este volumul publicat de curând la Editura Polirom, prima ediție într-o limbă străină a cărții scrise de Andrei Șarîi. Fost colaborator și actual director al Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere, jurnalistul își privește cartea ca pe un bilanț al celor 30 de ani de carieră. Pentru un cititor, asta contează mai puțin, dar „bilanțul“ lui Șarîi se plimbă dezinvolt în susul și în josul fluviului, dar și de la un capăt la celălalt al istoriei, cu un farmec misterios.

Ca o persoană născută la Brăila, când vine vorba despre Dunăre, tind să ciulesc urechile. Că e vorba despre mitologii și metafore cu gust de praf ori despre o adresă din Bratislava ori Budapesta pe malul fluviului, tind să iau acele informații la modul personal. De aceea, nimic nu mă plictisește mai tare decât o poveste pe care am auzit-o deja. Șarîi adună acest gen de povești, alături de informații tehnice ori secvențe de descrieri care l-ar face pe Geo Bogza să își fi dorit să încalece iar pe bicicletă, pentru a parcurge în scris cei aproape 3.000 de km pe care îi face Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. „Fiecare om are fluviul lui“, scrie, la un moment dat, Șarîi, iar cartea sa tocmai acest proteism al Dunării îl surprinde: „Pe cei aproape trei mii de kilometri de drum, de la Schwarzwald până la Marea Neagră, Dunărea străbate teritoriile a zece state. Donau, Danube, Duna, Dunărea, Dunav, Danubius, Tuna, Istru sunt toate numele aceluiași fluviu. Cel mai tulbure dintre toate marile fluvii europene. Și nu e deloc albastru“.

Dunărea politică

Despre culoarea mâloasă a apelor Dunării vorbea, cândva, și Fănuș Neagu, dar, chiar dacă ajunge la aceeași concluzie, drumul poveștilor adunate de Șarîi nu se blochează nicio secundă în metafore. Pe cât de mozaicată este călătoria sa prin diferitele vârste și contexte sociale în care a venit vorba despre fluviu, pe atât de relaxată este trecerea de la ciocnirea continentelor preistorice la frământările imperiale, care au formulat peisajul european de-a lungul secolelor. Rusul trece din istorie în poezie, din informații tehnice în ilustrări ale legendelor, cu descrieri ale locurilor pe care le-a întâlnit în timp, dar și cu filosofie brodată pe marginea ideii de apă și a diferitelor moduri în care fie cerul, fie imperiile s-au oglindit în cursul fluviului. Chiar și atunci când evenimentele i-o iau înainte și fac să nu mai fie valabile afirmații de genul „Chipul lui Grigore Antipa este pe bancnota românească de 200 de lei“, poveștile Dunării rămân un tablou în continuă schimbare, în care ne regăsim un chip mereu surprinzător, fie că privim spre frământările secolului XX, fie spre momentul în care Asia începea, dincolo de o oarecare stradă vieneză.

Cosmin ŢupaPublicat Sâmbătă, 11 martie 2017
1198
 | 5
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Varvara
+1
Daca tot scrie o carte un om interesat de geografia mirifica strabatuta de Dunare, pesupun ca si de misterul disparitiei ei subterane pe lunga distanta, de calitatea apei de element primordial al lumii, de istoria dura infaptuita pe malurile ei, de pozitia politica extrem de veleitara a locuitorilor perindati sau asezati in preajma sa, de civilizatiile si culturile ametitoare nascute pe malurile sale de-a lungul timpurilor si care au iradiat pe areale intinse, despre tehnologia contemporana ( capabila, cred, sa conduca usor la alienarea speciei umane) reversul medaliei adaptarii entuziaste de la incepuri, pana voi citi acest compediu ambitios si atragator vreu sa inteleg ca nu cuprinde o apologetica preasubtila a renasterii ideii imperiale, din Europa sau Asia. Deocamdata, Dunarea a ajuns o cenusareasa a trasportului european, nu mai leaga teritorii, tari si popoare la modul intim, asa cum a facut milenii de-a randul , isi pierde galopant rolul de fir viu de cunoastere intelectuala si afectiva a lumii in care traim, isi mentine un statut economic de rangul doi, cel putin noi am inceput sa traim ca si cum aproape nici nu ar fi ( nu ma refer la hidro si atomo-centrale), nici macar vaporase utilate corespunzator pentru turism si agrement nu avem. Nu am mai auzit nici despre noi creatii spirituale de vreun fel oarecare legate de fluviu. Poate cartea ne va revigora.
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
ZORRO
+8
30 de ani am locuit pe malul Dunarii. Privind-o de pe mal, nu iti dai seama ce poate. Doar cand o traversezi si ajungi in mijlocul ei, ii vezi puterea maiestuoasa de fluviu care poate modela maluri si inghiti cu usurinta vieti. Doar atunci te cuprinde un netarmurit respect! Oare stramosii nostrii cum o vedeau? Si Romania nu e in Europa? Ba, daca te uiti mai bine, de la Atlantic pana la Urali, ESTE GEOGRAFIC CHIAR IN MIJLOC!
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
Tudor
+10
Felicitări domnule Cosmin Țupa pentru deosebita relatare a unui ALTFEL DE RUS . Această aserțiune pozitivă este singulară în peisajul jurnalistic și nu numai . Dunărea o privesc la orice oră din zi sau noapte din balcon . De aceea vă rog mult îndrumați-mă să cumpăr această minunată carte scrisă așa cum numai un rus știe să-și aștearnă sufletul pe hârtie . Doar o adăugare vă rog : Dunărea în rusește poartă denumirea Dunai . Mulțumesc .
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
CONTESTTARUL @ Tudor
+1
Din pacate, "RUSUL" la care te referi Matale a ajuns MINORITAR printre Rusii ACTUALI ... Genele TATARESTI consecutive a peste TREI Veacuri de dominatzie mongola, PLUS permanentul ASEDIU European - Europa a fost - simultan - speriata de Armata Rusiei SI lacoma de a DOMINA Rusia - care i-a silit sa dea bani GREI pe Armata, in detrimentul SCOLII, Educatziei au facut MINORITAR Tipul de "RUS" European prin ORIGINA Genetica ... Una din dovezi este PERMANENTA Ura pe Romani, numai UNGURII ii depasesc. Numai ASA se explica LOVILUTZIA din 1989, din Romania ... TOT ce se mai paote face, este sa SE incerce a-i lamuri - la Nivel INALT - ca este contra productiv sa STAGNEZE cu placere in URA fatza de ROMANI in special si fatza de VECINI in general. FAC Jocul Celorlaltzi ... Cu CE s-au ales de TREI Sute de ani de repetate invazii in Balcani pentru niste STRAMTORI - care ACUM nu mai au relevantza trecuta, in Epoca Rachetelor de CROAZIERA, ca in Siria ... :) De FRICA Rusilor am cazut in bratzele Europenilor si Americanilor ... CE spera prin Contributzia la Demolarea Romaniei de catre Europa in special si SUA - care pana acum doar au "prezidat", NU se stie INCA ce NE vor face ? PIERIM, Noi, Romanii ca Etnie si STAT. CE STAT va aparea AICI ? Nu crez'ca le va conveni ... :) RUSILOR ... :)
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Valurile Dunarii
+7
Poate nu gresesc prea mult daca spun ca Dunarea este un leagan al Europei, cu un bazin hidrografic de 800.000 k2, cel mai mare de pe continent. Numele de Danubius vine de la celti, cei care au stapanit si Roma cateva sute de ani si care au lasat urme din epoca bronzului si fierului si pe la noi unde in inventarele arheologice se gaseste ''toporul celtic'' de alte obiecte. In obsesia unora, estenta lucrurilor este romanitatea, dar de fapt fundamentele sunt in cei care au creat ceea ce mai tarziu s-a numit Roma, civilizatiile epocii bronzului, celtii si enigmaticii etrusci,(pe care unii ii cred cu radacini carpatice) care au invadat din nord Italia, iar din sud-est cei din Elada. In acest context ar fi firesc sa vorbim ca apartinem civilizatiei Carpato-Dunarene-Pontice in care se regaseste si paleoliticul de 3,5 milioane de ani, mezo si neoliticul, si nu unei denumiri recente a epocii romane cand traco-getilor li s-a spus daci.
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
Fefeleaga
+8
Am copilarit pe malul Dunarii. Fluviu maiestuos si prietenos, chiar daca uneori primavara nu-si mai incape intre maluri.
Publicat Sâmbătă, 11 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017