FMI: 2015, un an crucial pentru economia mondială

2015 este un an crucial pentru economia mondială, susţine şefa FMI Christine Lagarde. Aceasta spune că trebuie făcute noi eforturi pentru a stimula economia globală. Declaraţia lui Lagarde, citată de Digi 24, a fost făcută la Washington, în timpul reuniunii de primăvară a Fondului Monetar şi a Băncii Mondiale.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit nivelul creşterii economice din zona Euro pentru anul 2015, de la 1,2 la sută, la 1,5 la sută. Îmbunătăţirea se datorează preţului scăzut al petrolului, dobânzilor mici şi planului Băncii Centrale Europene de stimulare financiară în valoare de 1,1 trilioane de Euro. Şefa FMI a avertizat însă că există în continuare riscul unei perioade lungi cu creştere economică şi inflaţie scăzute. În plus, un factor mare de risc pentru zona euro rămâne Grecia.

„Obiectivele rămân aceleaşi: să refacem stabilitatea, să asigurăm redresarea şi să garantăm faptul că Grecia se poate descurca singură cu finanţarea şi cu dezvoltarea economică. Acestea sunt obiectivele şi ele pot fi îndeplinite prin diverse căi”, a declarat Lagarde. La nivel global, economia va creşte cu 3,5 la sută în 2015, potrivit estimărilor FMI. Dar pentru o creştere economică sustenabilă este nevoie de investiţii în mai multe domenii-cheie.

„Banii trebuie investiţi în sănătate, în educaţie, pentru includerea în sistem a celor care nu au acces la pieţele financiare sau la piaţa muncii. Mă gândesc aici la persoanele defavorizate şi la femei”, crede șefa FMI.

În paralel, ţări bogate precum Germania, China, Coreea de Sud şi Japonia sunt sfătuite să stimuleze consumul intern şi să nu se mai bazeze atât de mult pe exporturi, deoarece pe piaţa globală nu există o cerere atât de mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.