FMI: Dacă Guvernul nu reduce salariile atunci va trebui să crească taxele

„Acest proces de implementare are și el un termen: nu mai mult de șase săptămâni. Aceste măsuri care au fost agreate trebuie puse în practică. Prin modificarea legilor, aprobarea lor de către Guvern și Parlament și punerea lor în acțiune. Sper că aceste propuneri să poată să fie puse în practică”, a declarat Mihai Tănăsescu, într-un interviul acordat Pro TV.

În cazul în care Executivul nu va reuși să diminueze cheltuielile, Tănăsescu este de parere că mai există doar două soluții.Guvernul fie ar putea fi nevoit să ia decizia majorării taxelor – TVA, cota unică – sau ar putea lua un mix de măsuri, adică să decidă o creștere a taxelor într-o măsură mai mică, „la pachet” cu o reducere a cheltuielilor. „Nu sunt decât două lucruri simple. Fie tai cheltuielile publice, fie crești veniturile bugetului sau o soluție mixtă. Autoritățile au ales reducerea cheltuielilor publice. În cazul în care acest lucru nu se va putea întâmpla, există celelalte două opțiuni. Fie o creștere a taxelor, fie un mix între cele două, de creștere a taxelor într-o mai mică proporție și de reducere a cheltuielilor”, a adăugat reprezentantul României la FMI.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială și BERD, pentru obținerea unui pachet de finanțare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat sa adopte mai multe acțiuni, prin care și reducerea treptată a deficitul bugetar. Inițial, FMI a cerut României reducerea deficitului bugetar în 2009 ușor sub nivelul din 2008, la 4,6% din PIB, dar în luna august a anului trecut a acceptat majorarea țintei la 7,3% din PIB, în contextul anticipărilor unei contracții economice mai mari decât estimările inițiale, de circa 8%. Pentru 2010 în urma negocierilor cu FMI, autoritățile române au obținut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiția adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% și scăderea masivă a subvențiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.