FMI nu vrea să acorde un nou sprijin financiar Greciei

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) consideră că nivelul ridicat al datoriei Greciei şi evoluţiile slabe în implementarea reformelor descalifică această ţară de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea instituţiei, conform Financial Times, care citează un raport „strict confidenţíal”, potrivit Bursa.

Astfel, apar noi semne de întrebare cu privire la implicarea FMI în noul pachet de salvare pentru care UE negociază în prezent cu Atena.

Specialiştii FMI participă la negocierile desfăşurate în prezent la Atena, pentru noul program financiar, însă instituţia nu va lua timp de mai multe luni, poate chiar până anul următor, o decizie dacă va participa sau nu cu fonduri proprii.

Întârzierea din partea FMI ar putea avea consecinţe majore, mai ales în Germania, unde autorităţile au afirmat în mai multe rânduri că ar fi imposibil de obţinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei, dacă la acesta nu participă şi FMI.

Potrivit raportului citat, negociatorii Fondului participă la discuţiile cu Grecia ca să se asigure că noul pachet financiar din partea zonei euro este conform cu ceea ce are în vedere şi FMI. Dar, raportul scrie că „FMI nu poate ajunge la un acord la nivelul experţílor tehnici în această etapă şi va decide într-o a doua etapă dacă va participa la un program de susţinere a Greciei, după ce statul elen a convenit un set amplu de reforme şi, esenţial, după ce statele creditoare din zona euro au convenit asupra unor modalităţi de a reduce povara datoriilor Greciei”.

Berlinul şi alte guverne creditoare s-au opus, până acum, ideii FMI de ştergere a datoriilor Atenei.

Săptămâna trecută, FMI a decis că programul în derulare cu Grecia, care urma să se încheie în martie, trebuie anulat, întrucât nu-şi mai poate atinge obiectivul de a ajuta Grecia să-şi revină până la punctul în care să se poată împrumuta singură de pe pieţele financiare. Decizia Fondului a forţat Atena să ceară un nou acord cu FMI, care a necesitat o întrunire a board-ului, săptămâna aceasta. Raportul menţionat a fost elaborat în această întrunire, conform Financial Times.

Unii oficiali eleni suspectează că FMI şi ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, sunt decişi să determine eşecul noului program de salvare a Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.