Foarte puţini români mai au încredere în UE

În perioada de pre-aderare, 85% dintre români îşi manifestau încrederea în UE ca instituţie. Acum situaţia s-a schimbat radical. Încrederea românilor în UE a scăzut şi dacă urmele regimului Băsescu-Boc vor persista, scăderea se va accentua.

33% dintre români mai cred în UE

Antena 3 a prezentat duminică seara partea din sondajul Eurobarometru făcută pe subiecţi din România în toamna anului 2012. Rezultatul este unul năucitor. Doar 33% dintre români mai au încredere în Uniunea Europeană ca instituţie, în timp ce 57% nu au încredere. Un procent de 10% fie nu au răspuns fie nu au ştiut ce să răspundă. Procentul negativ de 57% reprezintă o cotă foarte mare de „eurospcetucisism”, practic cea mai mare înregistrată până în prezent în România. De altfel, în ultimii ani cota de încredere a românilor în UE a scăzut dramatic.

Vă prezentăm evoluţia la capitolul încredere din ultimii 3 ani:

–          2010: 60%;

–          2011: 46%;

–          2012: 33%

Motivele scăderii cu 27% în numai trei ani a încrederii în UE se datorează atât politicii interne promovate de regimul Băsescu-Boc, cât şi atitudinii (din 2012 – n.a.) oficialilor UE faţă de România în vara şi toamna anului trecut. Este adevărat, reacţiile dure ale liderilor UE la adresa României au avut două cauze: dezinformările şi intoxicările grosolane venite din ţară din zona Palatului Cotroceni, a oficialilor PDL, a ONG-urilor loialiste, a plângerilor şefilor CSM şi CCR (deci în ultimă instanţă este vorba tot de zona intermă a politicii) şi tendinţa liderilor europeni membri PPE de a-i sprijinii pe colegii lor de la Bucureşti.

Un procent care nu trebuie să mire pe nimeni

Procentul de încredere de 33% nu trebuie să mire pe nimeni. Tot într-un sondaj Eurobarometru din toamna trecută (poate acelaşi, dar alte secţiuni) şi dat publicităţii în luna februarie a.c., doar 51% dintre români au declarat că se simt cetăţeni europeni, sau că au sentimentul de apartenenţă la Uniunea Europeană. Practic, cu acest procentaj de 51%, România se clasa pe locul 23 din 27 în UE, având în spate pe Italia (tot 51% din italieni au declarat că se simt europeni), Marea Britanie – 48%, Bulgaria – 47% şi Grecia – 46%.

De asemenea nu trebuie să mire procentul de 33% nici dacă privim din altă perspectivă: tot într-un Eurobarometru din 2012, primele două aşteptări ale românilor de la UE erau: nivel de trai/putere de cumpărare/salarii mai bune – 26% (media UE 12%) şi locuri de muncă – 19/ (media UE 15%). Cum cele două deziderate majore sunt în mare suferinţă, scăderile la capitolul încredere în UE capătă încă o explicaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.