Focuri de armă, un militar ucis şi un atacator lichidat în Parlamentul Canadei

Incidente armate au fost semnalate în cel puţin trei zone din Ottawa, miercuri dimineaţă. Un militar şi un atacator au murit, relatează CNN. Persoane înarmate au deschis focul la Memorialul naţional de război, la sediul Parlamentului şi în centrul comercial Rideau. Este analizată ipoteza unui atac terorist islamist.

Un soldat a fost ucis după ce s-a tras asupra sa în faţa unui monument din Ottawa. Imediat a fost zărit un bărbat care a început să fugă în direcţia Parlamentului, unde, după puţin timp, s-au auzit alte focuri de armă, transmite AFP.

Update: Autorul atacului armat ce a avut loc miercuri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian de 32 de ani considerat de serviciile de informații un „călător cu grad ridicat de risc” și căruia i-a fost retras recent pașaportul, potrivit mai multor media, citate de AFP.

Bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt şi posesie ilegală de arme, în 2003, relatează postul de televiziune canadian CTV. Totodată, el este urmărit pentru posesie de stupefiante, în apropiere de Montreal şi Ottawa.

Zehaf-Bibeau este suspectat că l-ar fi ucis, în apropiere de Parlament, pe militarul Nathan Cirillo, care se afla la Memorialul naţional de război din Ottawa, a declarat Ministrul canadian de Externe, John Baird.

Update: Poliţia canadiană a informat că unul dintre bărbaţii înarmaţi care a pătruns în clădirea Parlamentului a fost lichidat. Poliţiştii se află în urmărirea a încă unui suspect, sau chiar doi.

Capitala Canadei este în stare de alertă în urma acestui incident. Trupe speciale ale poliţiei au fost trimise pentru a încercui cladirea Parlamentului şi pe cea în care îşi are biroul premierul Stephen Harper. Presa canadiană arată că premierul ar fi părăsit deja zona, din raţiuni de securitate.

Jurnaliştii din interiorul Parlamentului au declarat că au auzit circa 20 de focuri de armă, în timp ce poliţia se afla pe urmele suspectului. Unele publicaţii locale relatează că ar fi vorba chiar de doi suspecţi, înarmaţi cu puşti de vânătoare.

Incidentul s-a petrecut la doar o zi după ce în Canada a fost ridicat nivelul de alertă teroristă, de la “scăzut la mediu”, aceasta după ce un soldat o fost ucis de un bărbat adept al ideologiei islamiste radicale. Decizia de a ridica nivelul de alertă are legătură cu intensificarea relaţiilor dintre organizaţii islamiste radicale, precum Statul Islamic, Al-Qaida şi Al-Shabab, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului. Ridicarea nivelului de alertă arată că “un individ sau un grup din Canada sau din străinătate are intenţia sau capacitatea de a comite un act terorist”, arată aceeaşi sursă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.