Fondul Monetar European, un FMI pentru zona euro

Cancelarul german susţine modificarea tratatelor UE pentru crearea unui Fond Monetar European, după modelul FMI, pentru prevenirea unor crize similare celei din Grecia, prin împrumuturi care să nu împovăreze doar statele puternice ale zonei euro.Nici bine nu a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, că haosul financiar din Grecia i-a revelat lacunele. Statele din zona euro nu pot dispune de un fond european pentru ajutor bugetar, pentru că, deşi folosesc aceeaşi monedă, finanţele publice rămân domeniul suveran al statului. Astfel, în timp ce România, Ungaria sau Letonia beneficiază de un împrumut din fondurile Comisiei Europene, Grecia se vede lăsată singură în faţa crizei financiare.

În contextul în care Germania este văzută ca ultima salvare a finanţelor elene, cancelarul german Angela Merkel şi-a declarat sprijinul pentru crearea unui “Fond Monetar European”, o iniţiativă a ministrului său de Finanţe, Wolfgang Schauble. În acest fel, guvernul german poate scăpa de valul de nemulţumiri ale alegătorilor, care nu doresc să plătească pentru greşelile unui guvern străin.

“Cred că ideea unui FME este bună. Instrumentele noastre actuale sunt insuficiente”, a spus Merkel, adăugând însă că pentru aceasta este necesară modificarea tratatelor europene. Potrivit EUobserver, modificarea tratatelor ar putea dura câţiva ani, făcând imposibilă salvarea Greciei prin intermediul unui FME. Ideea creării unui asemenea fond este însă susţinută de Luxemburg, Belgia şi Italia, cel puţin pentru a feri pe viitor statele membre de o surpriză precum cea din Grecia.

Pe de altă parte, economistul-şef al Băncii Centrale Europene, Juergen Stark, a arătat că ideea unui Fond Monetar European “poate fi foarte costisitoare, ar oferi statelor nişte stimuli nepotriviţi şi ar împovăra statele care au finanţe publice solide”.
 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.