Fondurile de investiţii străine au peste 50% din Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea în luna august, achiziţiile nete însumând 0,82% din FP, astfel că participaţia cumulată a acestora a crescut la 50,64%.

La finalul lunii iulie, investitorii instituţionali străini deţineau cumulat 49,82% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Participaţiile investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut însă uşor, de la 9,71% la 9,34% din capitalul social, potrivit unui raport transmis, luni, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a continuat să coboare, la 6,42%, de la 6,49% în iulie.

Acţionarii persoane fizice române au ales, de asemenea, să-şi vândă din deţineri, pachetul total coborând la 29,18%, de la 29,57% luna precedentă.

Fondul Proprietatea controla 1,74% din acţiunile proprii, titluri răscumpărate anul trecut şi care vor fi anulate, iar Ministerul Finanţelor are un pachet de 2,65%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect circa 14% din acţiuni, şi City of London, care la finele lunii martie avea 9,8%.

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de vineri în creştere cu 0,47%, la 0,532 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7, 33 miliarde lei (1,63 miliarde euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.