Fondurile pentru analize medicale se epuizează în primele zile ale lunii

În România, dacă te îmbolnăveşti, ar fi de preferat s-o faci în primele zile ale lunii. Altfel vei fi nevoit să scoţi bani grei din buzunar. Şi asta pentru că fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate pentru analize şi alte investigaţii se termină la începutul fiecărei luni.

Zeci de pacienţi află zilnic de la angajaţii laboratoarelor de analize medicale că nu mai pot fi programaţi decât în lun aurmătoare, pentru că fondurile alocate se termină foarte repede. Cauza? Banii tot mai puţini alocaţi de Casa de Asigurări.

Din cauza fondurilor insuficiente, numărul pacienţilor care beneficiază de analize de laborator decontate de casa de asigurări de sănătate a scăzut cu 20% anul acesta. Cel puţin asta este estimarea făcută de patronatul laboratoarelor medicale.

Situaţia este şi mai dificilă în laboratoarele din ţară.”În Bucuresti putem să facem analize cam 10, maximum 15 zile, după care fondurile de la casa de asigurări se epuizează şi începem să programăm pacienţi pentru luna următoare. Vă dau un alt exemplu, de Iaşi, unde pacienţii sunt programaţi în fiecare zi un număr mai mare şi fondurile ajung 3 zile”, spune doctor Ilarie Bîilă, vicepreşedinte PALMED.

După ce se termină fondurile, pacienţii bat drumurile de la un laborator la altul şi, în final, ajung să-şi plătească singuri analizele.În medie, pe un bilet de trimitere sunt recomandate 10-15 analize de bază, care costă între 50 şi 70 de lei pentru un pacient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.