Pensiile speciale ale femeilor de serviciu și șoferilor de la Parlament

Deși atât de hulite, s-au găsit până acum suficienți bani pentru plata remunerațiilor unor categorii privilegiate.

Însă cel mai surprinzător este că, printr-o serie de șmecherii introduse în Legea 7/2006, privind statutul funcționarului parlamentar, înalților demnitari, foștilor magistrați, Legea 215 și Legea 130, parlamentarilor li s-au alăturat și șoferii și femeile de serviciu care deservesc structurile statului.

Mai exact, de pensii speciale nu vor beneficia doar consilierii și experții aleșilor, ci și cei care lucrează în structurile administrative. Subterfugiul legislativ a beneficiat de votul puterii, dar și al opoziției. Ulterior, mai mulți reprezentanți ai PSD au dat asigurări că se va îndrepta eroarea comisă și că vor reveni asupra acestui aspect. Au rămas doar simple promisiuni.

Iohannis, susținătorul șoferilor și al liftierelor

PSD a început în 2015 să introducă iar pensiile speciale, pe care executivul Boc le abrogase. Legea inițiată de câțiva deputați PSD, printre care și fostul ministru al Justiției Florin Iordache, s-a bucurat de susținerea majorității parlamentare, precum și de cea a președintelui Klaus Iohannis, care a promulgat-o fără obiecții. Una dintre categoriile care au beneficiat de acest nou privilegiu introdus a fost cea a funcționarilor parlamentari. Potrivit legii, aceștia au dreptul la o pensie de serviciu „în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării“. Această formă de remunerație după retragerea din activitate poate fi acordată funcționarilor publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Legislativului.

Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1%. Pe lângă aceste „reparații“ financiare făcute cadou consilierilor și experților parlamentari, în lege a fost statuat ca și personalul de „gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire“ sau ghizii din Palatul Parlamentului să primească pensie specială.

„Zgonea cel Bun“ și pomenile lui

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost cel care a început seria pomenilor cu femeile de serviciu și șoferii din subordinea sa. Printr-o adevărată „vrajă“, Zgonea a recalificat la locul de muncă atât femeile care se ocupă de curățenia Camerei Deputaților, cât și șoferii. Tot ca printr-un miracol, și salariile acestora au făcut un salt spectaculos încă de acum trei ani, de pe vremea când Valeriu Zgonea „păstorea“ Camera Deputaților. Grație lui „Zgonea cel Bun“, după cum și-a dorit să fie numit și să rămână în istoria Parlamentului, salariile personalului administrativ, recalificat pe genunchi în Legislativ, și nu în vreo unitate de învățământ superior, au ajuns să fie încadrate între 1.800 lei și 3.000 lei pe lună, cu mult peste cele ale medicilor și profesorilor.

La vremea respectivă, discordanțele salariale foarte mari dintre angajații auxiliari ai Camerei Deputaților și Senatului au creat un mare val de nemulțumire. Astfel, conducerea Senatului și-a văzut mâna forțată și a operat și ea unele majorări salariale. Dar pomenile financiare nu s-au oprit aici. În mărinimia lor de necontestat, pesediștii au continuat „operele de binefacere“ pentru cei care au asudat prin Legislativ. Astfel, s-a ajuns ca până în prezent 691 de beneficiari ai pensiilor speciale să primească de la Parlament mai mulți bani decât un medic sau un profesor. Mai mult, și în această instituție publică activează persoane care s-au pensionat și primesc în continuare, pe lângă pensia specială, și salariu. De asemenea, în baza reglementărilor „speciale“, funcționarii publici parlamentari, inclusiv șoferii și personalul de serviciu, beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 de ani, cum normează legea în sistemul public. Așadar, aceste categorii mai au încă un drept în fața celorlalți români.

8.615 beneficiari ai pensiilor speciale

8.615 beneficiari civili ai pensiilor speciale erau înregistrați în iunie 2017. Plata pensiilor era subvenționată cu 54,8 milioane lei doar pe luna iunie. Pe lângă acest efort bugetar, se adăugau și drepturile cuvenite din cotizațiile proprii ale acestora la fondul public de pensii (BASS), de 18,7 milioane lei. În aceeași lună, Camera Deputaților anunța că va cere 12 milioane lei de la Guvern pentru că nu mai avea bani pentru plata pensiilor speciale.

Noua lege a salarizării a crescut indemnizațiile parlamentarilor și funcționarilor parlamentari, iar pensiile speciale sunt calculate în funcție de acestea. 478 de foşti deputaţi au solicitat pensie specială până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.