Forumiştii francezi, despre alegeri: „Germania câştigă chiar departe de casă. Ăsta e modelul. Prosit”

Un mic articol care vorbeşte despre victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din România este de departe cel mai popular material publicat în editia online de luni a Le Monde.

“Acest scrutin este considerat drept crucial, într-un moment în care democraţia a început să reculeze în alte state din Europa Centrală, precum Ungaria, şi a început să apară teama că Ponta şi majoritatea sa vor pune mâna pe justiţie, la 25 de ani de la înlătuarea dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Puterea partidului social-democrat (PSD, fost comunist) a început să trezească temeri justiţiei, care a făcut progrese enorme în lupta împotriva corupţiei. Deşi Victor Ponta a spus că va respecta independenţa justiţiei, el a fost de mai multe ori critic la adresa DNA, pe care l-a considerat partizan, iar guvernul său a încercat să îi limiteze atribuţiile. Klaus Iohannis, primar al Sibiului, şi-a axat campania pe respectarea statului de drept, denunţând cazurile de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi înalţi responsabili ai PSD”, se arată în încheierea articolului mentionat.

“Bine, rămâne de văzut ce va face în lumea reală. Şi noi am dorit mai puţine scandaluri, mai multă egalitate, mai puţină sărăcie, mai mult respect pentru statul de drept şi pentru moralitate… şi apoi l-am avut pe Hollande”, scrie unul dintre cititorii Le Monde.

“Este un lucru bun, când vedem ce se întâmplă în Italia, la 45 de ani de la căderea Ducelui, Berlusconi a pus din nou mâna pe justiţie şi i-a făcut pe judecători să tacă”, scrie un alt cititor.

“Germania câştigă chiar şi la depărtare de casa. Acesta e modelul. Prosit”, încheie scurt un alt cititor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.