Forumul Civic al Românilor denunță „cinstirea în România a criminalilor de război”

Conducerea Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) cere autorităților să ia măsuri împotriva liderilor Partidului Civic Maghiar (PCM), care au arborat recent la Sfântu Gheorghe un steag secuiesc în memoria intrării trupelor hortyste în acest oraș, în septembrie 1940.

Consiliul director al Forumului menționează, într-un comunicat de presă remis luni seară Agerpres, că aceste persoane provoacă în mod sistematic românii prin astfel de fapte ”comise cu aroganță”, ce ofensează atât demnitatea națională, cât și bunul simț și armonia interetnică.

„Reamintim că 13 septembrie 1940 a fost o zi tristă în istorie, când au intrat în orașul Sfântu Gheorghe soldați și autorități ale armatei horthyste, având deja la activ un întreg cortegiu de crime și nelegiuiri împotriva populației românești civile și lipsite de apărare, care a umplut de lacrimi, sânge, vexațiuni și disperare întreaga suflare românească din Transilvania (…) Această armată de ocupație este de cea mai tristă amintire pentru români din întreaga istorie recentă, pentru că a provocat traume adânci și încă vii în memoria locuitorilor din Transilvania, români, țigani, evrei și chiar maghiari care nu le-au acceptat teroarea (…) Prin legile statului sunt interzise comemorări, sărbătoriri și statui pe teritoriul României a celor ce simbolizează atrocități fasciste și horthyste. Autorii comemorării sus-amintite disprețuiesc aceste prevederi legale (…) Protestăm energic împotriva unor astfel de atitudini, solicitând Guvernului român să stopeze astfel de jigniri aduse românilor în propria lor țară (…) Protestăm împotriva cinstirii în România a criminalilor de război și solicităm autorităților să-i tragă la răspundere pe cei care comit acest delict de natură penală. Cerem sentențios Guvernului să dispună grabnic, prin competențele conferite, măsuri de restabilire a legii, a ordinii și a dreptății”, se arată în comunicatul de presă al Forumului.

Conducerea FCRCHM solicită, de asemenea, Parlamentului, Președinției și Guvernului României să interzică funcționarea partidelor și formațiunilor politice constituite pe criterii etnice, care luptă pentru ‘separatism și privilegii de natură etnică’ și desconsideră democrația și valorile europene.

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au arborat steagul secuiesc pe 12 septembrie a.c în locul altuia, înlăturat cu o zi înainte în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Brașov, la sesizarea Prefecturii Covasna.

„Am pus în același loc un alt steag, în cinstea trupelor ungare care în urmă cu 74 de ani au intrat în oraș, dar și cu speranța în libertate și democrație (…) Nu am pus acest steag pentru a jigni pe cineva, ci pentru că noi considerăm că secuii au dreptul să-și arboreze propriile simboluri și nimeni nu poate strivi limba noastră maternă, cultura noastră, simbolurile noastre”, a declarat pentru Agerpres, liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Primul steag, care măsura aproximativ 2 metri, a fost ridicat pe catargul din parcul central din Sfântu Gheorghe la inițiativa PCM Covasna pe data de 4 iunie 2013, în cadrul unei ceremonii dedicate comemorării Tratatului de la Trianon, tratat care a marcat destrămarea imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.