Fost consilier al lui Băsescu, dat în judecată de liderul liberalilor de la Chișinău

Mihai Ghimpu președintele Partidului Liberal dinRepublica Moldova, îl dă în judecată pe Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru probleme de securitate, în mandatul lui Traian Băsescu, pentru afirmaţiile că preşedintele PLM ar fi participat la furtul miliardului şi că ar fi „omul lui Plahotniuc”. Ghimpu le consideră calomnii, scrie Deschide.md. Pe de alta parte, Partidul Liberal a refuzat să susțină un guvern apolitic condus de Ion Strza și a decis duminică, 10 ianuarie, să sprijine un guvern în care premierul va fi propus chiar de către partidul finanțat și condus din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc, Partidul Democrat.

Declarațiile lui Fota au apărut la postul B1 și, imediat, potrivit lui Ghimpu, au fost preluate de instituțiile mass-media din RM, ostile Partidului Liberal, cu titluri de genul: ”Pro-europeanul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit pe Plahotniuc să fure miliardul”.

”A doua atitudine pe care o condamnăm ține de dezinformarea sau reaua credință pe care o manifestă unii comentatori de la București. Unul dintre aceste cazuri a fost consemnat recent, la emisiunea de la postul de televiziune B1, Dosar de politician, difuzată la data de 9 ianuarie, unde invitatul Iulian Fota, fost consilier prezidențial, și-a permis să asocieze numele meu, respectiv al președintelui Partidului Liberal, cu furtul miliardului din Republica Moldova, atunci când a afirmat explicit: «Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu»”, a declarat liderul liberal.

Mihai Ghimpu a înaintat ca atare o sesizare și la CNA din România pentru a se lua măsuri în acest sens.

”În urma acestor declarații ofensatoare și calomnioase, am trimis deja o sesizare la Consiliu Național al Audiovizualului din România, solicitând să se ia măsurile cuvenit. În al doilea rând, anunț public că îl voi acționa în judecată pentru afirmații calomnioase la adresa mea și voi utiliza toate căile legale pe care justiția din România și din Republica Moldova le pune la dispoziție pentru a-mi apăra numele și reputația”, a aunțat Ghimpu într-o conferință de presă.

Iulian Fota, invitat la B1, sugera recent că Ghimpu ar fi fost, prin asociere cu Vlad Plahotniuc, implicat in furtul miliarului din băncile moldoveneşti. Iată declarația din cadrul emisiunii:

„Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu. Pro-românul şi omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit şi îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de râpă, el va prelua o parte din electoratul lui Filat. Ceea ce vreau să spun este că ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar şi politic. Oameni în care am avut încredere au adus Moldova în acest dezastru. Când furi un miliard, aclamând că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.