Fost ministru, reţinut în varianta franceză a dosarului „mătuşa Tamara”

Fostul ministru francez de Interne Claude Gueant a fost audiat vineri şi apoi reţinut în cadrul unei anchete vizând posibila finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy din 2007.

Claude Gueant a fost reţinut în cazul unei presupuse afaceri cu tablouri, scrie L’Express, citat de Europe1.

Fost Ministru de Interne şi secretar general al preşedinţiei franceze, Gueant a fost audiat de către Oficiul Central de Luptă împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale.

Anchetatorii vor să ştie care este sursa de provenienţă a unei sume de 500.000 de euro care a fost depusă în contul lui Gueant în 2008, suma cu care acesta şi-a cumpărat un apartament. Minsitrul spune că banii provin din vânzarea a doua tablouri ale pictorului olandez Andries van Ertvelt (1590-1652). Tablourile ar fi fost vândute unui avocat, însă anchetatorii se întreabă dacă nu cumva cabinetul avocatului este este o simplă căsuţă poştală în aceasta tranzacţie şi dacă vânzarea nu ascunde de fapt circulaţia unor fonduri suspecte.

Gueant spune că a vândut tablourile la preţul propus de cumpărător, un avocat malaezian pasionat de artă. Însă pe site-urile specializate tablourile sunt cotate la sume ce variază de la 15.000 de euro, la cel mult 150.000 de euro.

Numele lui Gueant apare şi în alte două afaceri. Fostul ministru a mai fost reţinut în 2013 în cadrul unei anchete legate de primele primite în perioada în care era şef de cabinet al lui Nicolas Sarkozy, când fostul preşedinte era ministru de Interne. Apoi, în 2014, Gueant a fost reţinut ţi în cazul arbitrajului controversat prin care Bernard Tapie a primitt sume uriaşe din partea statului, afacere în care a fost implicată şi actuala directoare a FMI, Christine Lagarde, la vremea respectivă fiind ministru de Finanţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.