Fost premier: FMI poartă o parte din vina pentru jaful din băncile Republicii Moldova

Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza spune că Fondul Monetar Internațional poartă „o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului”, fiind de părerea că Fondul nu face o favoare Chișinăului prin refinanțarea, de 179 de milioane de dolari. O declaraţie cel puţin stranie din partea domnului Sturza, în condiţiile în care tot el spunea la mijlocul lunii iulie că semnarea unui Memorandum cu FMI este vital pentru Republica Moldova.

Fostul prim-ministru declară că: “FMI poartă o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului. Conform „fișei de post”, FMI monitorizează politica monetară și sistemul financiar. A avut suficiente resurse și „trupe”, misiuni permanente și în deplasare, acces la informații non-stop. Ce s-a făcut? S-a informat pentru „dosar”? Voi cere, în calitatea mea de parte „vătămată”, ca cetățean al Republicii Moldova, Consiliului director al FMI să lanseze o investigație să știm care a fost rolul și (ne)implicarea angajaților FMI în dezastrul sistemului financiar moldovenesc și în jaful secolului”.

În continuare Sturza opinează că FMI nu ne face o favoare: „Să nu creadă cineva că FMI ne face o favoare. Creditele vor trebui rambursate. Favoare ne-ar face dacă ar implementa și în Moldova propriile politici de bune practici, transparență și guvernanță financiară. E ușor să te prinzi în horă cu localnicii pentru a ascunde propria incompetență!

P.S. Mulți vor crede dură intervenția mea. Credeți-mă, am trăit și știu multe pe lumea aceasta. Îmi permit să cred că știu cu funcționează lucrurile. În niciun caz după principiu capul plecat nu-l taie sabia…. Moldovenii au nevoie de curaj, au nevoie să-și spele fața și să îmbrace haine noi. Altfel vom fi cei mai detestați dintre pământeni…

Site-ul Deschide.md amintește că în luna iulie fostul premier Ion Sturza spunea că semnarea unui Memorandum cu FMI este unul vital pentru Republica Moldova și a calificat drept neobolşevism încercarea liderului PAS, Maia Sandu, de a determina FMI să nu semneze un nou acord cu cu actuala Guvernare din Republica Moldova. Acum, Maia Sandu este candidatul a trei partide pro-europene la alegerile prezidenţiale, singurul care are şanse să-l învinga politicianul pro-rus Igor Dodon.

Maia Sandu spunea atunci într-o scrisoare adresată către FMI că bani care vor fi acordați de Fond pentru Republica Moldova ar putea fi furați. La fel politicianul solicita ca să fie implicată o parte terță care să monitorizeze gestionarea banilor.

Ulterior această solicitare a liderului PAS a stârnit o serie de reacție nu doar din partea lui Ion Sturza dar și din partea Guvernării, premierul Filip catalogând acele declarații ale fostului ministru Maia Sandu ca fiind un gest cinic față de cetățenii Republicii Moldova și lipsit de responsabilitate

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.