Fost premier rus: „Acesta este începutul sfârșitului regimului lui Putin”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ales o cale greșită de a-și realiza visele pe teritoriul Ucrainei, a declarat fostul premier rus Mihail Kasianov, co-președintele Partidului Republican din Rusia, citat de Jurnalul de Chișinău. Acesta crede că situația încă poate fi schimbată în urma ultimelor acțiuni întreprinse de Occident.

„Putin, dar și ceilalți din jurul său sunt conștienți de faptul că au ales o cale absolut greșită. Nu a fost o decizie accidentală, ci una deliberată și periculoasă. Desigur, ei au rămas suprinși de modul în care a reacționat lumea civilizată la acțiunile lor și anume de a înceta imediat toate relațiile cu Rusia. Sper că ultimele acțiuni ale colegilor noștri din America de Nord și Europa vor demonstra regimului din Rusia că în secolul XXI nu este normal să te comporţi aşa, iar situația din Ucraina se va normaliza”, a precizat Mihail Kasianov, conform sursei citate.

În opinia lui Kasianov, presiunea internațională asupra Rusiei trebuie intensificată și mai mult. Cât despre declarațiile Kremlinului precum că va sista livrările de gaze naturale în Europa, acesta este un semn de slăbiciune, a declarat Kasianov. 

„Gata, situația s-a schimbat dramatic! Liderii UE, în cele din urmă s-au oprit de la sărutări și îmbrățișări cu Putin. S-a întâmplat ceea ce ne-am dorit ani în şir. Acum Putin nu este invitat nicăieri, nimeni nu vrea să discute cu el. Toatea acestea au un impact serios din punct de vedere moral”, a subliniat Mihail Kasianov. 

Fostul premier rus consideră că autorul tensiunilor din estul Ucrainei este nimeni altul decât Moscova. „Sperăm că actuala guvernare a Ucrainei va avea înțelepciunea de a purta un dialog cu protestatarii și de a găsi în final soluții acceptabile”, a menționat Kasianov. 

Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia este foarte greu de perceput. „Cinismul și ipocrizia au devenit o normă de viață. Minciuna este transmisă prin intermediul canalelor de televiziune. Era greu de imaginat o asemenea situație încă acum câțiva ani, când mai speram că vom contrui un stat democratic”, a afirmat Kasianov. 

În ceea ce privește scrisoarea lui Putin către țările UE, Kasianov a spus: „Mesajul este următorul: dacă nu-i dați Ucrainei bani pentru gaz, veţi avea probleme cu tranzitarea. Acesta este începutul sfârșitului regimului din Rusia. Comisia Europeană ar fi pregătit un plan de diversificare a aprovizionării cu energie ce urmează să fie aplicat din luna mai. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care regimul nu intră din nou în anumite limite de decență.” 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.