Fost președinte polonez, implicat alături de fiul lui Biden în CA al unei companii din Ucraina

Fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski a declanșat o polemică în țara sa după ce s-a aflat că, la fel ca și fiul vicepreședintelui SUA Joe Biden, face parte din consiliul de administrație al companiei offshore Burisma Holding Limited, care exploatează gaze naturale în Ucraina, relatează joi agenția EFE, citată de Agerpres.

Respectiva societate este înregistrată în Cipru și are contracte cu mai multe companii publice din Ucraina, iar acționarul ei principal este fostul ministru ucrainean al mediului Mikola Zlocevski. Legăturile lui Kwasniewski și ale lui Robert Hunter Biden cu această societate au stârnit critici și suspiciuni în contextul escaladării violențelor din Ucraina și a tensionării relațiilor dintre Occident și Rusia.

Kwasniewski a condus Polonia între anii 1995 și 2005 și a fost recent unul dintre emisarii Uniunii Europene la negocierile pentru eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko. El a încercat să se apere joi într-o apariție televizată, susținând că activitatea sa în cadrul societății Burisma este „foarte utilă” pentru Ucraina și nu consideră că ar fi ceva ‘incorect’ în colaborarea sa cu această companie.

Anterior, premierul polonez Donald Tusk calificase implicarea fostului președinte în respectiva societate drept „stânjenitoare și ambiguă” și recunoscuse că „nu o vede cu ochi buni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.