Fost secretar de stat la Justiție, reclamat la CSM pentru participarea la proteste

Florin Moțiu, judecător la Curtea de Apel Timișoara și fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a fost reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii că ar fi desfășurat activități cu caracter politic prin participarea sa la manifestațiile de protest din Timișoara, încălcând astfel prevederile Codului deontologic al magistraților. Judecătorul Moțiu a postat pe pagina sa de Facebook o poză din timpul demonstrațiilor, după ce acestea au căpătat un caracter politic, odată ce principala revendicare a manifestanților, de abrogare a OUG nr. 13/2017, fusese adoptată în Guvernul României.

Autorul reclamației, un membru al PNL, spune că magistratul ar fi participat la manifestările publice neautorizate desfășurate în Timișoara în seara zilei de 5 februarie. „Manifestările publice din acea perioadă au avut ca scop obligarea Guvernului de a abroga OUG nr. 13/2017. A fost vorba despre un demers legitim al manifestanților care au participat la protest. Acesta a avut un pronunțat caracter civic până în data de 5 februarie, ora 17.30. În jurul acestei ore, Guvernul României, prin vocea prim-ministrului Grindeanu, a anunțat că OUG nr. 13/2017 a fost abrogată. După acest anunț, protestul din stradă a devenit antiguvernamental, cerându-se demisia Guvernului. Având în vedere că Guvernul României este exponentul puterii executive, iar domnul magistrat este parte a puterii judecătorești, suntem în fața unui conflict instituțional între cele două puteri reglementate de Constituție. Prin participarea sa la proteste, dl magistrat Moțiu a încălcat prevederile din Legea 303/2004, care spune că magistrații nu pot să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic. De asemenea, sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice“, afirmă Sorin Simion Meici, în reclamația adresată CSM.

„Domnul judecător Moțiu a postat pe pagina sa de socializare, la ora 21.36, o poză de la manifestațiile publice din Piața Operei din Timișoara, la acea oră manifestația având un caracter politic, fiind solicitată demisia Guvernului. Având în vedere faptul că aceste conturi deschise pe paginile de socializare sunt spațiu public, conform sentințelor în materie emise de instanțe românești și străine, consider că dl Florin Moțiu a desfășurat acțiuni publice cu caracter politic, atât prin prezența lui în spațiul public real, cât și în spațiul public virtual, constând în poze și îndemnuri la protest, pe un cont public de socializare“, a menționat în reclamația sa Simion M.

Florin Moțiu a declarat pentru Cotidianul: „Nu doresc să formulez niciun punct de vedere“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.