Fost secretar general NATO: UE și Alianța fac promisiuni deșarte Ucrainei

Fostul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a estimat că nu este chiar onest atunci când Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord invocă perspectiva aderării Ucrainei la aceste structuri, chiar dacă sunt conștiente că această perspectivă este una îndepărtată, relatează marți agenția de presă Unian și publicația Zerkako Nedeli, potrivitr AGERPRES.

”Vreau să nu mă înțelegeți greșit, haideți să nu facem promisiuni deșarte ucrainenilor că țara lor va deveni membră a UE. Nu este corect, pentru că știm că nu va funcționa. Știm cu toții că Ucraina trebuie să combată în mod serios corupția, să respecte preeminența legii și să aibă o bună guvernare”, și-a argumentat punctul de vedere de Hoop Scheffer.

El a spus că nu vede Ucraina în NATO cel puțin din cauza faptului că unele țări membre ale Alianței au fost și sunt în continuare împotriva aderării fostei republici sovietice la blocul nord-atlantic.

”Nu văd în circumstanțele actuale și în viitorul apropiat ca Georgia și Ucraina să fie în măsură să îndeplinească rapid toate condițiile necesare pentru realizarea aspirațiilor lor euroatlantice. Cred aceasta și pentru că văd o mulțime de dezacorduri între noi înșine (țările membre ale NATO). Chiar la summitul de la București, Franța și Germania au fost ‘foarte, foarte’ împotriva Planului de acțiune în vederea obținerii calității de membru al NATO (Membership Action Plan) pentru Georgia și Ucraina”, a amintit el.

Scheffer a recunoscut că una din problemele-cheie ale participării Ucrainei la comunitatea euroatlantică este reacția Federației Ruse, personal, a lui Putin.

În opinia sa, UE provoacă parțial reacția agresivă a lui Putin prin promisiunile făcute altor țări și deznodământul este cunoscut după cazul Georgiei.

”Nu din cauza NATO discutăm astăzi Ucraina, ci UE este cauza pentru care e nervos Putin. În 2008 a fost vorba de MAP, care a dus la invazia rusă în Georgia”, a amintit Jaap de Hoop Scheffer. Acum în cauză este UE și Ucraina, care în dorința sa de a fi mai aproape de Uniunea Europeană a provocat un răspuns dur al Kremlinului, a adăugat ex-secretarul general al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.