Foştii comunişti, arbitrii luptei pentru moştenirea lui Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului preşedinte polonez, a obţinut 36,68% din voturi în primul tur al prezidenţialelor, fiind devansat de candidatul liberal Bronislaw Komorowski, cu 41,2% din voturi, potrivit primelor estimări oficiale. Prezenţa la urne a fost de 53,57%. Turul doi va avea loc pe 4 iulie.

Stânga poloneză revine după cinci ani de absenţă din prim-planul vieţii politice, de această dată prin obţinerea rolului de arbitru al prezidenţialelor. Adevăratul câştigător al prezidenţialelor este Grzegorz Napieralski, liderul Alianţei Democratice a Stângii, care a obţinut circa 14% din voturi, spun analiştii de la Varşovia. El a evitat să facă aluzie la posibila susţinere a unuia dintre primii clasaţi, însă Komorowski pare a fi favorit. „Stânga s-a întors!”, a declarat satisfăcut fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski.

„Avem un mare înfrânt, Komorowski. A plătit un preţ uriaş pentru o diferenţă minimă de voturi. A plătit acest preţ întorcându-se spre stânga şi renunţând la imaginea de liberal”, explică socioloaga Jadwiga Staniszkis strategia riscantă a lui Komorowski.

Simpatizanţii Partidului Lege şi Justiţie, prezidat de Jaroslaw Kaczynski, speră în repetarea scenariului din 2005, când Lech Kaczynski a câştigat ultimul tur al alegerilor, după ce a fost înfrânt în primul tur de actualul premier, Donald Tusk.

Cât despre drumul pe care va merge Polonia după prezidenţiale, analiştii consideră că o victorie a lui Kaczynski va însemna blocarea mai multor reforme propuse de guvernul liberal, aşa cum a făcut şi fratele său. În primul rând, Kaczynski se va opune adoptării monedei euro şi reformei sistemului sanitar şi al asigurărilor sociale. Criticii săi se tem şi de reluarea retoricii antiruse şi antigermane care a caracterizat mandatul său de premier, în perioada 2006-2007.

De cealaltă parte, o victorie pentru Komorowski va arunca întreaga responsabilitate a guvernării pe umerii liberalilor, iar eventualele eşecuri vor fi penalizate în alegerile parlamentare din 2011. „Ar fi mai bine pentru Polonia dacă preşedintele va fi o persoană care să coopereze cu guvernul”, spune fostul ministru polonez de Externe Wladyslaw Bartoszewski, citat de „Gazeta Wyborcza”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.