Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, arestat

Tribunalul București a emis miercuri mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Florinel Rotaru, acuzat de abuz în serviciu la achiziţionarea de cărţi supraevaluate.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru două angajate ale bibliotecii la data faptelor, Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cei trei, împreună cu Irina Bologa şi Rodica Cosmaciuc, şi ele angajate ale instituţiei la data faptelor, au fost reţinuţi marţi de procurori.

Fostul director al Biblicotecii este acuzat de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi conflict de interese, iar cele patru foste subalterne, de abuz în serviciu.

Conform anchetatorilor, în perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpaţi „şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrări ce nu s-au executat niciodată, fie prin angajarea unor lucrări pentru care exista posibilitatea efectuării acestora de către angajaţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti”.

Totodată, aceştia ar fi produs un prejudiciu de 2.662.634 lei Bibliotecii Metropolitane, prin achiziţionarea, în perioada 2008 – 2012, de cărţi şi colecţii speciale pentru care au fost plătite preţuri supraevaluate.

Fostul director mai este acuzat şi de fals în declaraţiile de avere şi conflict de interese, respectiv luarea unor decizii în cadrul instituţiei pe care o conducea „prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia inculpatului sau entităţi de la care acesta a beneficiat de foloase de orice natură”, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe 12 imobile în valoare de 507.746 de euro şi pe 688 de cărţi, evaluate la 5.485.450 lei, care au fost achiziţionate de Biblioteca Metropolitană în perioada 2008 – 2012.

Poliţiştii au făcut, marţi, percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, în dosarul privind achiziţia unor cărţi considerate ca fiind „rare”, dar care au fost luate la preţuri supraevaluate.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.