Fostul judecător Toni Neacșu: CSM a elaborat erata care l-a salvat pe Băsescu

Erata care l-a ajutat pe Traian Băsescu să rămână la putere după referendumul de demitere din 2012 a fost scrisă de conducerea CSM cu implicarea şefei instanței supreme şi a şefului DNA de atunci și transmisă Curții Constituționale, potrivit fostului judecător Toni Neacșu, membru al CSM la acea dată.
Acuzațiile grave au fost lansate de acesta duminică seara în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3.
Acesta a susţinut, răspunzând unor întrebări, că în procesul de redactare a eratei care a fost preluată de Curtea Constituţională, au fost implicaţi fosta şefă a CSM, Alina Ghica, vicepreşedintele Consiliului de la acea dată Oana Schmidt Hăineală, și „cheile justiției” de la acea vreme, respectiv şefa instanței supreme, Livia Stanciu, şi şeful DNA de atunci, Daniel Morar.
Fostul judecător Toni Neacşu a susţinut totodată că Traian Băsescu avea la dispoziţie voturi din CSM şi de fiecare dată când a avut nevoie Consiliul a sărit în apărarea fostului preşedinte.

CCR a emis în 2012, pe șest, fără știința tuturor judecătorilor constituționali o erată care a fost decisivă în invalidarea referendumului.

Paragraful adăugat ulterior spunea, în traducere liberă, că listele electorale luate în calcul pentru referendum sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv cei din străinătate.

Decizia de adăugare a paragrafului a fost luată fără convocarea unei şedinţe de plen, aşa cum este procedura uzuală.

Judecătorul Ion Predescu declara pentru presă atunci că decizia ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă.

„Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi”, spunea Predescu atunci.

Ce a dictat Traian Băsescu la TV s-a executat imediat

“Dacă aşa se alege preşedintele, cu majoritatea celor înscrişi în listele electorale, înseamnă că aşa se şi destituie. Deci, repet: listele electorale includ listele permanente şi listele speciale. (…) La CCR, se va da o citire corectă a definiţiei listei electorale permanente cînd este vorba de alegerea sau destituirea presedintelui României”, a transmis Traian Băsescu de la sediul său de campanie.

Povestea eratei care a scandalizat a fost relatată pe larg de Cotidianul.ro în 2012.

Vezi povestea AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.