Fostul ministru Valerian Vreme, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Valerian Vreme, la data faptelor ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Acesta ese acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în dosarul legat de licențele Microsoft.

„În perioada septembrie 2010 — februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent”, se arată într-un comunicat al DNA transmis.

Conform aceleiași surse, D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro, iar ulterior Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat acestei firme suma totală de 13.904.599 de euro.

„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar, pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG”, se menționează în comunicat.

Procurorii au dispus măsura a sechestrului asupra unor imobile care aparțin inculpatului, iar dosarul a fost trimis pentru judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut, pe 26 iulie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunității în vederea urmăririi penale a fostului ministru în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Pe 28 iulie, președintele Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Valerian Vreme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.