Fostul premier Vlad Filat, 9 ani de pușcărie

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, acuzat de fapte corupție, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Totodată, Filat a primit o amendă de 60 de mii de lei și nu va avea dreptul să ocupe vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani, anunță presa de peste Prut.
Sentința nu este definitivă, poate fi atacată.

„Este o sentință ilegală. Faptul că acest proces nu a fost public demonstrează că hotărârea este ilegală. Trebuia să vedeți probele prezentate de procurori. Nu sunt veridice. Mă voi adresa la CEDO”, a declarat Vlad Filat, după aflarea sentinței, citat de Unimedia.

De partea cealaltă, procurorul care s-a ocupat de dosarul în care este vizat fostul spune că hotărârea judecătorilor este prea blândă în comparație cu prejudiciul adus statului de către Vlad Filat, anunțând că va contesta hotărârea magistraților. Parchetul ceruse 19 ani de închisoare pentru Filat.

„Indiscutabil sentința va fi contestată. Nu suntem de acord cu această sentință. Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat. Rămâne să tragem concluziile. Când ceilalți funcționari publici: procurori, judecători, care au fost condamnați pentru mită de câteva mii de lei la sentințe similare, la ce trebuie să ne gândim?
Regret că presiunile au fost făcute din spaţiul public fie în adresa mea sau în adresa anchetei. A fost o presiune sistematică, dar nu ne-a afectat şi ne-am făcut lucrul destoinic”, a declarat procurorul Adriana Bețișor.

Fostul premier Vlad Filat se află în arest preventiv din octombrie 2015, fiind acuzat de fraudă bancară şi luare de mită. Una dintre acuzațiile care îi sunt aduse este aceea de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.