Fostul secretar al Patriarhului devine Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul este noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în urma votului primit marţi în cadrul Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, transmite Monitorul de Neamţ. Arhiereul s-a bucurat de încrederea majoritătii electorilor, în cadrul şedinţei mai marilor BOR. „PS Ioachim Băcăuanul a devenit astfel primul arhiepiscop ales al acestei eparhii, de la ridicarea ei de la rangul de episcopie la cel de arhiepiscopie, în anul 2009“, a menţionat părintele Constantin Gherasim, purtător de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Contracandidatul sau a fost PS Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Functia de arhiepiscop rămăsese vacantă din 4 noiembrie, cînd a murit PS Eftimie Luca.

PS Ioachim Băcăuanul, 60 de ani, a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria in 1971. Între 1970 si 1975 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ, iar între 1975 şi 1976 a îndeplinit serviciul militar în localitatea doljeană Pleniţa. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, apoi, în 1980 a fost tuns în monahism, la Mănăstirea Bistriţa, primind numele de Ioachim. În 1982 a fost hirotesit arhidiacon de PF Patriarh Teoctist şi apoi transferat la Centrul Eparhial de la Iaşi, unde în 1990 devine secretarul noului Mitropolit al Moldovei, IPS Daniel, actualul patriarh. Pe 1 ianuarie 1991 a fost hirotesit protosinghel, între 1991 – 1994 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Saint Serge din Paris şi cursurile de limba franceză la Universitatea din Sorbona. A devenit arhimandrit pe 21 iunie 1998 şi pe 1 mai 2000 a fost hirotonit în treapta de arhiereu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.