Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu: Alegerile din 2009, fraudate

Fostul şef al SPP Dumitru Iliescu a declarat marţi, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009, că doar o parte din conducerea SRI „a fost implicată în acţiuni frauduloase”.

„Vreau să fie foarte bine înţeles că în ansamblu său SRI a fost implicat în aceste aspecte frauduloase, ci o parte din acest serviciu, în special conducerea SRI şi câţiva ofiţeri pe care i-au folosit, ceilalţi executând ordine pe care le-au primit. (…) Vizavi de implicarea structurilor de forţă în special a SRI în zona politică şi obţinerea controlului asupra deciziilor politice informaţii am avut încă din 2006, imediat după preluarea interimatului domnului Coldea la conducerea SRI”, a declarat fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, potrivit mediafac.ro

Dumitru Iliescu a afirmat că l-a avertizat pe fostul şef al SRI, George Maior asupra activităţii lui Florian Coldea.

„Având în vedere faptul că aflasem că domnul Coldea începuse să deruleze dincolo de limitele normale acţiuni în zona politicului i-am recomandat domnului Maior ca toate structurile care normal trebuiau să fie în subordinea directorului SRI, conform legii şi conform regulamentul propriu de organizare şi funcţionare să fie trecute în subordinea domniei sale în momentul în care preia conducerea SRI, să nu le lase în subordinea lui Coldea. (…)Din păcate, domnul Maior în momentul în care a ajuns la conducerea SRI-ului a făcut exact pe invers, a lăsat toate aceste structuri în subordinea lui Coldea, dându-i o forţă foarte mare, (…) şi doi a trecut cu bagaje cu tot în tabăra dlui Băsescu, afectând în acest mod echidistanţa SRI”, a spus fostul şef al SPP.

Dumitru Iliescu a susţinut că SRI s-a implicat în crearea unui portofoliu de persoane pe care le promovezi în funcţiile de conducere la nivelul formaţiunilor politice, impunerea unor lideri la nivel central şi local şi de asemenea controlul asupra unor autorităţi publice.

Fostul şef al SPP a susţinut că „s-a încercat un oarecare control asupra judecătorilor CCR”.

Acesta a susţinut că ceea ce s-a întâmplat în 2009, „s-a întâmplat şi în 2014” – s-a făcut un plan care viza destabilizarea PSD, “cu arestări, cu cercetări”, despre care a fost informat şi ministrul Apărării din acea perioadă Mircea Duşa.

„(…) am avut şi am certitudinea sută la sută că alegerile din 2009 au fost fraudate, iar această acţiune complexă a fost coordonată de către domnul Coldea împreună cu domnul Maior. Aşa au venit informaţiile la mine. (…) Deşi acolo s-a spus că a fost o activitate privată, având în vedere persoanele care au participat acolo şi ce s-a derulat acolo, nu a fost o activitate privată de genul celei pe care le-au menţionat cei care au fost acolo şi au venit şi în faţa comisiei. Informaţiile noastre este că s-au coordonat acţiunile pentru punerea în aplicare a planului de fraudare a alegerilor”, a spus Dumitru Iliescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.