Fotbal: Echipele Italiei şi Olandei au vizitat fostul lagăr de la Auschwitz

Selecţionatele de fotbal ale Italiei şi Olandei, care participă la EURO 2012, au vizitat miercuri fostul lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, în Polonia, unde au adus un omagiu victimelor Holocaustului, conform Antena3.ro. Sosiţi la bordul unui autocar purtând inscripţia ‘Riempiamo l’Europa d’azzuro’ (Umplem Europa de albastru), cei 23 de componenţi ai naţionalei italiene, împreună cu selecţionerul Cesare Prandelli, au petrecut mai bine de o oră în fostul lagăr al morţii, în care au pierit aproximativ 1,3 milioane persoane, majoritatea evrei, în cursul celui de-al II-lea Război Mondial. Italienii au vizitat barăcile, camerele de gazare, crematoriul şi celelalte instalaţii ale lagărului, înainte de a depune o jerbă cu inscripţia ‘Federazione Italiana Gioco Calcio’ (Federaţia italiană de fotbal).

‘Să nu mai existe niciodată o asemenea oroare! Ceea ce s-a petrecut aici nu priveşte doar un singur popor, ci întreaga umanitate. Durerea lor este durerea noastră’, au scris fotbaliştii italieni în Cartea de Aur a muzeului de la Auschwitz. Fotbaliştii Squadrei Azzurra au fost însoţiţi în această vizită de trei supravieţuitori italieni ai Holocaustului, cu vârstele cuprinse între 81 şi 84 de ani.

La plecare, internaţionalii italieni s-au intersectat cu componenţii selecţionatei Olandei, veniţi la rândul lor să viziteze lagărul de la Auschwitz, la câteva zile după ce o delegaţie a reprezentativei Germaniei făcuse acelaşi lucru.

Campionatul European de fotbal ediţia 2012, organizat împreună de Polonia şi Ucraina, va debuta vineri, la Varşovia, cu partida Polonia – Grecia, şi se va încheia la Kiev, pe 1 iulie, când este programată finala competiţiei.

AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.