Fotograf la dezgroparea istoriei

Valeriu Cătălineanu a absolvit Departamentul foto-video din UNARTE în 2011 și a participat la expoziții de grup în România, Bulgaria, Italia și Austria. De 10 ani documentează profesional zona muzicală din țară, iar ocazional face și fotografie comercială. De doi ani participă la activitățile comunității de arheologie militară românească: „La proiectul cu detectoriștii am început să lucrez de doi ani, iar activitatea mea se rezumă strict la a fotografia acțiunile acestora, care implică detecția și studiul informațiilor cartografice/istorice (eu nu mă ocup cu studiul datelor arheologice/istorice)“, spune fotograful.

De cât timp te interesează activitatea celor care detectează metale?

Povestea cu detecția a început acum doi ani, când Michele Bressan, care tocmai se apucase de proiectul R.A.P.I ce „documenta marile zone de conflict de pe teritoriul României din primele Războaie Mondiale, căutând și descoperind artefacte militare care definesc identitatea istorică a locurilor unde au fost găsite“, cu ajutorul detectorului de metale, m-a invitat la o ieșire, la o detecție.

Descoperirea lucrului ascuns

Cum te-a prins această activitate?

Este ceva legat de copilărie, când descoperi ceva ascuns în pământ. Îți aduci aminte de poveștile cu pirați și comori. E o bucurie și o uimire care-ți provoacă imediat dependență, să știi că mergi printr-o pădure și că poți găsi total întâmplător un artefact vechi de 2.000 de ani sau chiar și o bucată de fier ascuns la câțiva centimetri adâncime, iar tu ești primul om care scoate la iveală acel obiect, după atât timp. Cine știe cum a ajuns acolo, ce poveste are? Este o experiență prin care trebuie să treci, trăirile sunt prea puternice pentru a fi explicate.

Ce a schimbat pentru tine această descoperire?

Incredibila asemănare cu activitatea alchimiștilor. Mi-am adus aminte de acronimul V.I.T.R.I.O.L.U.M – din latină, „Visita Interioara Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem Veram Medicinam“, care s-ar traduce: „Vizitează interiorul pământului și prin rectificare vei găsi piatra ascunsă care este adevărata medicină“. Alchimiștii aveau ca misiune acest prim pas, de a coborî în adâncuri și de a se purifica de metalele impure, pentru a ajunge la piatra filozofală. Cu cât cobori mai adânc și sapi, cu răbdare, pentru că în acest „sport“ e nevoie de multă, cu atât ajungi mai aproape de esență. Pot fi ieșiri în care nu se găsește nimic, pe unii demoralizându-i, crezând că orice ieșire implică mari descoperiri. Cred că asta este de fapt adevărata satisfacție, descoperirea lucrului ascuns, care în cazul de față nu cred că se rezumă la un obiect fizic, ci la ceva mult mai profund.

În comunitatea detectoriștilor umblă o vorbă, cum că doar cei care sunt buni la suflet și corecți, verticali, au cel mai mare noroc și găsesc obiecte importante și valoroase.

Însăși curățarea obiectelor găsite, acoperite cu rugină sau produși de oxidare, aduce aminte de procesul alchimiștilor de purificare interioară, în vederea obținerii pietrei filozofale. Pentru mine nu este vorba de obiecte, ci de această nebunie pe care o au unii detectoriști, de-a merge până în centrul Pământului pentru a găsi ceva. Asta mi se pare cel mai fascinant.

Detecție de weekend

Cum funcționează comunitatea celor care caută metale și cât de mare este?

Comunitatea Romanian Military Archeology – RMA are peste 18.000 de susținători, atât în țară, cât și în străinătate. Din păcate, pe cât de mare este comunitatea, tot atât de fragmentată este. Funcționează pe sistemul bisericuțelor, existând fel și fel de grupuri, care acționează izolat, rar având loc întâlniri cu mai mult de 10-15 membri la un loc. Nucleul comunității este format dintr-o mână de oameni extrem de pasionați și bine informați cu tot ce înseamnă istoria țării, din vechi timpuri până în zilele noastre.

În ce fel combini pasiunea cu profesia de fotograf?

Cei care fac parte din comunitatea detectoriștilor au program normal de lucru, luni-vineri, iar în weekend ies la detecție. Eu, ca freelancer, lucrez de cele mai multe ori când sunt ei ieșiți, astfel încât am pierdut multe întâlniri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.