Fotografia care poate înlătura definitiv varianta sinuciderii lui Dan Condrea

Fotografia aceasta arată că mai degrabă Dan Condrea a încercat să evite impactul cu copacii de pe marginea drumului şi nicidecum să lovească unul dintre ei cu maşina într-un gest suicidal! Imaginea a fost realizată de primul om care a ajuns la locul accidentului, un biciclist care se afla în zonă.

Întîmplător, biciclistul este un prieten al jurnalistului Mihai Pâlşu, astfel încît putem afla şi noi relatarea martorului, chiar dacă purtătorul de cuvînt al Poliţiei, în seara accidentului, n-a putut să ne comunice nimic despre declaraţia sa. Interviul lui Mihai Pâlşu a fost publicat ieri la prînz pe site-ul www.secundatv.ro/ şi îl vom reproduce şi noi mai jos:

„Mă plimbam cu bicicleta. Înainte de accident, tocmai luasem o pauză și îmi fotografiam bicicleta ca să trimit poza unui prieten pe Facebook. În acel moment am auzit o bubuitură puternică. Am ridicat privirea și am văzut cum zboară prin aer tot felul de obiecte, de resturi de mașină și de pietre. Mihai, ca să fie clar, eu nu am văzut cum s-a produs accidentul, doar am auzit puternica bubuitură și am văzut efectul impactului. Eram la circa 300 de metri pe sensul de mers al mașinii; dacă eram mai aproape, cred că mă lovea vreo planetară în cap. Imediat m-am urcat pe bicicletă și m-am grăbit către locul accidentului, ca să dau primul ajutor. Cred că am ajuns în maxim un minut, timp în care nici nu a trecut și nici nu m-a depășit vreo mașină. Am ajuns primul la locul accidentului. La puțin timp a ajuns o mașină în care era o femeie și o fetiță. Împreună cu femeia am mers la resturile autoturismului ca să dăm primul ajutor. Când am ajuns lângă mașină mi s-a făcut rău. Așa ceva nu am văzut în viața mea. Am început să caut cu femeia supraviețuitorii. Nu era nimeni în mașină și nici prin iarba foarte mare din jur. După ceva timp femeia mi-a spus că l-a găsit pe om sub mașina contorsionată. Repet: așa ceva nu am văzut în viața mea.

Mașina era zob. Se lovise de copac și era contorsionată complet. Airbagurile erau umflate – dar degeaba. Apoi femeia a găsit portofelul și telefonul bărbatului. Telefonul era plin de țărână. Femeia îmi tot spunea să mai căutăm, că poate a mai fost vreun pasager. Eu am început să dirijez circulația iar femeia, pentru că avea telefonul la îndemână, a sunat la 112. Mihai, cert este un alt fapt: la câteva momente după accident a ajuns o mașină de Poliție dinspre Corbeanca – nu de la apelul nostru, ci pentru că circulau prin zonă, tocmai făcuseră un schimb de tur. Să știi că ISU a venit la un sfert de oră și Salvarea – mult mai târziu, nu cum se spune, în 10 minute. În timp ce așteptam salvarea, femeia mi-a spus că mașina (lui Condrea – n.r.) circula cu viteză foarte mare, de peste 140 km/h, când a trecut pe lângă ea. Și că bărbatul vorbea la telefon.(Cu cine vorbea Condrea la telefon va trebui să ne spună procurorii? – n.r.). Cred că a fost un accident nefericit, nu o sinucidere, aşa cum mi-au spus polițiștii care au venit să facă măsurători.

Din păcate, nici Mihai Pâlşu nu dezvăluie identitatea biciclistului-martor, despre care spune că este un om de afaceri. Mărturia biciclistului este însă extrem de importantă, el fiind primul martor care a ajuns la locul accidentului.

Biciclistul-martor a avut inspiraţia să facă şi cîteva fotografii, între care una este de-a dreptul senzaţională: cea în care se văd foarte clar urmele maşinii înainte de impactul cu primul copac! Să o privim cu atenţie, urmărind detaliile:

Dan Condrea circula cu viteză foarte mare (2 martori spun asta: femeia despre care vorbeşte biciclistul şi bărbatul cu care Condrea s-a intersectat pe drum)

Ieşirea de pe carosabil a maşinii lui Condrea cu roţile din dreapta s-a făcut cu cel puţin 30 m de locul impactului, din dreptul celui de-al doilea copac din fotografie

Ieşirea de pe carosabil cu roţile din stînga s-a făcut cu cel puţin 20 m de locul impactului

– Maşina lui Condrea trece cu partea dreaptă razant pe lîngă primul copac, evitîndu-l miraculos, avînd în vedere viteza, dar şi faptul că la intrarea pe iarbă a intrat inevitabil într-un derapaj

– Între primul copac din fotografie şi cel de care s-a lovit maşina prima oară există un spaţiu fără pomi de cel puţin 20 m

– În locul indicat pe fotografie, se observă urmele roţilor care arată că şoferul a vrut să vireze la dreapta, însă malul de pămînt cu iarbă l-a împiedicat să facă manevra pînă la capăt.

Aşadar, „virajul” spre copacul cu care maşina a intrat în coliziune nu s-a făcut în apropierea acestuia, cum ni s-a spus în aceste zile, ci la o distanţă de cel puţin30 m, fiind mai degrabă rezultatul contactului cu iarba de pe marginea drumului a roţii din dreapta!

Acest lucru se putea întîmpla din spargerea cauciucului pe partea dreaptă, care duce instantaneu la pierderea controlului maşinii de către şofer şi deplasarea bruscă spre dreapta. La fel se putea întîmpla dacă o altă maşină, voit sau nu, l-ar fi împins brusc în acel loc, obligîndu-l să iasă de pe carosabil!

În situaţia din urmă, maşina lui Condrea ar trebui să aibă în partea şoferului urmele coliziunii, ceea ce pune un semn de întrebare în privinţa ridicării precipitate a autoturismului de la locul accidentului şi indicaţiilor acelea ciudate transmise de cineva prin staţia unui poliţist, în care se cerea împiedicarea filmărilor de către ziariştii prezenţi!

Deşi maşina devenise inevitabil necontrolabilă în momentul ieşirii de pe carosabil, se observă că, totuşi, Condrea reuşeşte să evite în mod miraculos impactul cu primul copac din fotografie, trecînd milimetric pe lîngă el. Orice şofer cu experienţă ştie că într-o astfel de situaţie frîna este inutilă, singurul lucru care se mai poate face este să controlezi cît de cît direcţia maşinii!

Se vede foarte clar în această fotografie, făcută de biciclist din apropierea copacului de care s-a lovit maşina, că Dan Condrea a încercat să vireze la dreapta, ceea ce l-ar fi aruncat în decor, fără să lovească acel copac! Acolo era însă un mal de pămînt care a readus din derapaj maşina pe trasa care ducea în copac.

Se ştie acum că maşina lui Condrea nu a intrat frontal în copac, ci doar cu partea stîngă, a şoferului. Rezultă că dacă ar fi reuşit să ia acel viraj în locul indicat de noi pe fotografie, impactul nu s-ar fi produs, maşina ducîndu-se undeva pe cîmp! Aşa, însă, după coliziunea cu primul copac, maşina s-a răsucit şi a fost proiectată în cel de-al doilea copac, apoi a fost aruncată în cel de-al treilea.

Ce ne arată această fotografie excepţională făcută de biciclist:

1. Ieşirea de pe carosabil nu a fost una voluntară, căci era imposibil ca, la acea viteză a maşinii, cineva să poată controla direcţia mai mult de30 m, pe un teren acoperit cu iarbă.

2. Şoferul a evitat impactul cu primul copac din fotografie, cînd roţile din stînga erau încă pe carosabil şi a mai putut controla cît de cît maşina.

3. Tentativa de a vira spre dreapta arată intenţia şoferului de a evita impactul cu copacul de care s-a izbit, manevra însă nu i-a reuşit din cauza malului de pămînt care i-a anulat intenţia.

4. Urmele frînării lipsesc nu pentru că şoferul a vrut să intre cu viteză în copac, ci pentru că frîna era inutilă după ce maşina a intrat pe iarbă.

Analiza acestei fotografii anulează teoria sinuciderii care se vehiculează cu obstinaţie în spaţiul public, fiind întărită chiar şi de declaraţiile unor autorităţi. Dacă lucrurile stau aşa cum rezultă din această fotografie, singurele variante care rămîn în discuţie sînt accidentul sau crima, adică dacă maşina lui Condrea a ieşit accidental de pe carosabil dintr-un motiv oarecare (vorbea l-a telefon, s-a aplecat să ridice ceva etc) sau forţat de o altă maşină, fie că l-a atins, fie că doar l-a ameninţat!

„Nu a fost o sinucidere, aşa cum mi-au spus poliţiştii care au venit să facă măsurători”

În afara acestei fotografii excepţionale făcute de biciclistul-martor, este extrem de importantă şi declaraţia acestuia! Am aflat că persoanele care au fost primele la faţa locului sînt acest biciclist şi femeia cu fetiţa! În seara accidentului, de la purtătorul de cuvînt al Poliţiei am aflat că „martori” au fost biciclistul şi un bărbat cu care Condrea s-a intersectat pe drum cu mult înainte de accident!

Avem aici două probleme: de ce a fost scoasă de pe lista martorilor femeia cu fetiţa, deşi aceasta este persoana care a anunţat accidentul la 112? De ce a fost inclus pe lista martorilor acel bărbat care n-a văzut nimic şi care este cel care a indicat ochiometric viteza de 150-160 km/oră, cu care ar fi circulat Condrea?

Şi ar mai fi ceva: biciclistul îi spune lui Mihai Pâlşu în interviul de mai sus: Nu a fost o sinucidere, AŞA CUM MI-AU SPUS POLIŢIŞTII CARE AU VENIT SĂ FACĂ MĂSURĂTORI”!

Întrebare: de ce au vrut poliţiştii veniţi la locul accidentului să-i inducă biciclistului ideea sinuciderii, ştiindu-se că acesta va da o declaraţie de martor, ceea ce s-a şi întîmplat în acea seară?

Din păcate, constatăm că se vrea cu orice preţ acreditarea ideii că Dan Condrea s-a sinucis în acest mod extrem de violent, deşi, cum am mai spus, el era medic de profesie şi ştia multe alte metode de a-şi pune capăt zilelor fără să ajungă de nerecunoscut pe masa de la morgă! Sigur că varianta sinuciderii este convenabilă pentru mulţi dintre cei care au tremurat de frică încă din momentul declanşării scandalului dezinfectanţilor, sperînd că acum dosarul se va opri la vinovăţia exclusivă a lui Dan Condrea. Pentru autorităţi însă, singurul lucru care ar trebui să conteze este aflarea adevărului, altfel va rămîne în discuţie implicarea acestora în afacerea cu dezinfectanţi, despre care s-a spus deja că ar avea fire ce duc la nivel înalt, în unele instituţii ale statului!

Un element important din declaraţia biciclistului ar putea să dea peste cap întreaga teorie a sinuciderii: femeia cu fetiţa, care a fost depăşită de maşina lui Condrea cu puţin timp înainte de accident, spune că acesta vorbea la telefon! Este foarte simplu să se afle cu cine a discutat Dan Condrea la telefon şi ce anume au spus! Pentru aceasta, anchetatorii ar trebui s-o caute pe această femeie pe care în acea seară au ignorat-o din motive necunoscute, deşi este chiar persoana care a anunţat accidentul la 112! De asemenea, din telefonul lui Dan Condrea pot extrage numărul pe care l-a apelat sau de la care a fost sunat, pentru a identifica persoana cu care a vorbit. Şi, desigur, să ceară de la reţelele telefonice înregistrarea convorbirii lui Dan Condrea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.